Hlavní obsah

Ledecký se během závodu své dcery bál: Už to nikdy nenechám dojít takhle na hranu

Soči

Hry v Soči byly pro snowboardistkou Ester Ledeckou zkouškou vůle a schopnosti překonat bolest. Obstála na výbornou, ale trable s vyhřezlou ploténkou můžou být pro osmnáctiletou dívku i znamením, že by v péči o své zdraví měla přidat. V Soči si svůj start doslova vyprosila, když ji lékaři ubezpečili, že závažné riziko nehrozí. „Já byl spíš proto, aby nejela,“ přiznává Ledecké otec Janek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Snowboardistka Ester Ledecká.

Článek

„Ale jako jí nemůžete sundat z tréninkového kopce, tak nás poprosila, že to chce zkusit, a slíbila, že jsou limity, které nepřekročí," líčí známý zpěvák, jenž při jízdách trpěl se svou dcerou. „Normálně si závody užívám, ale teď jsem se hrozně moc bál. Zařekl jsem se, že už to nikdy nenechám dojít takhle na hranu," přiznal Ledecký.

Jenže jeho dcera je sportovní nezmar. Prkno, lyže, plážový volejbal, neustále musí být v pohybu... „Je to tak, i když u tak mladých sportovců to není nic zase tak výjimečného," přitakává rakouský trenér Ledecké Richard Pickl.

Podle profesora Pavla Koláře mohla ke zhoršení stavu zad talentované snowboardistky přispět právě i její hyperaktivta. „Zátěž je velká. A samozřejmě je podstatné, jakým způsobem člověk posiluje, jakou má techniku jízdy," říká renomovaný fyzioterapeut.

O konci sezóny nechce slyšet

Proto teď budou lidé kolem Ledecké hledat cestu, jak omezit problémy, které by jí mohly komplikovat kariéru. Operace by hrozit neměla. „Ploténka se dá řešit, spousta sportovců na ní má nález," říká Kolář, který by se klonil k tomu, aby Ledecká ukončila sezónu.

Ta ale o předčasném odložení lyží i snowboardu nechce ani slyšet. „Přijde mi to depresivní, je teprve konec února. Zkusíme to v Praze nějak spravit, strašně ráda bych si ještě zalyžovala," přiznává Ledecká. Snowboardový Světový pohár v alpských disciplínách už skončil.

Stejně tak je pro multitalentovanou dívku nepředstavitelné, že by se snad ve svých aktivitách musela omezovat. „To bohužel nemůžu slíbit," směje se. „Prostě to nedám, mám takovou hlavu. V posteli mě nikdo neudrží, leda by mě tam přivázali. Spíš budu cvičit a rehabilitovat tak, jak mi doporučí," slibuje.

A případné tlaky, aby na vrcholové úrovni přestala kombinovat lyžování a snowboarding? Nad tím už Ledecká jen mávne rukou. „Těm tlakům odolávám asi od čtyř let, takže v tom mám praxi. Zvládnu to úplně v pohodě," ujišťuje.

Reklama

Související témata: