Hlavní obsah

Sportovní dinosauři. Skokan Kasai a sáňkař Demčenko jedou už na sedmou olympiádu

Japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai se v Soči představí na sedmé zimní olympiádě, což se ještě žádnému sportovci nepovedlo. Sedmé zimní hry by měl absolvovat také ruský sáňkař Albert Demčenko.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Japonský skokan Noriaki Kasai při Turné čtyř můstků v Bischofshofenu.

Článek

"Uf, posedmé. To je dvaadvacet let. To už je něco, že? Neměl bych být brzo v Guinnessově knize rekordů?" řekl jednačtyřicetiletý Kasai poté, co se jeho jméno objevilo v japonské nominaci.

První velký úspěch vybojoval už v roce 1992 v Harrachově, kde vyhrál mistrovství světa v letech. Pod pěti kruhy získal pouze jednu medaili, v roce 1994 v Lillehammeru byl členem stříbrného družstva na velkém můstku. Na domácích hrách v Naganu, kde Japonci vyhráli soutěž družstev, v týmu nebyl kvůli zranění.

Vítěz 15 individuálních závodů Světového poháru je v této sezóně i ve svém věku nejlepším japonským skokanem. V průběžném pořadí SP patří Kasaiovi sedmé místo. Na Turné čtyř můstků skončil pátý.

Také o rok starší Demčenko má ve sbírce jedno olympijské stříbro, které získal v Turíně 2006. K jeho úspěchům patří tituly mistra světa i Evropy a také celkový triumf ve Světovém poháru.

Reklama