Hlavní obsah

Jde o kvalitu, ne kvantitu. A očekávání máme velká, říká o výpravě pro Soči olympijský šéf Kejval

Michal OsobaPrávo

Na startu nominačního období doufal, že by se do Soči mohlo podívat až 110 sportovců. Nakonec jich bude až o pětadvacet méně. Přesto je předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval přesvědčen, že do Ruska odletí hodně silná výprava.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda ČOV Jiří Kejval na plénu Českého olympijského výboru.

Článek

Nejste tedy počtem českých olympioniků zklamán?

Nejde přece o kvantitu, ale o kvalitu a my máme velké očekávání. Jako tradičně máme jen jeden kolektivní sport a počet sportovců vždycky do značné míry ovlivňují kolektivní sporty. Byli jsme kousíček od nominace ženského hokeje i obou družstev v curlingu…

Zmínil jste kvalitu. Jak silná tedy podle vás česká výprava je?

Ve finále diváky vždy zajímají boje o medaile. Myslím si, že na rozdíl od předchozích olympiád můžeme očekávat medaile i v disciplínách, na něž se naši diváci nebyli zvyklí tolik dívat, jako je třeba snowboarding, kde máme hned tři želízka v ohni. Jsem přesvědčen, že se bude na co dívat a bude to zajímavé i pro diváky.

Kolik medailí by vás tedy potěšilo?

Netipuji. Ani nejsem odborník, abych si na to troufal. Všichni ale fandí hokeji, tak pro mě bude fajn, když i v případě, že vypadneme, bude to po boji a po skvělém výkonu. To by všichni vzali lépe, než kdybychom podávali mdlé výkony. Jde o herní projev, nasazení a srdíčko. I proto se nominační plénum konalo na Pražském hradě, což je symbol české státnosti. Dáváme tím najevo, že sportovci jsou nominanti celého národa.

Je něco, z čeho máte před Soči obavy? Hodně se mluví o bezpečnostním riziku…

To je problém každé olympiády. Hodně se o tom hovořilo před Londýnem i v Číně. Pěvně doufám, že organizátoři mají vše pod kontrolou a že se vyhneme nějakým komplikacím. Alespoň jsme o tom ubezpečováni.

Reklama