Hlavní obsah

Už jen dva týdny do Soči. Jak si vedou česká esa? Dívky na prkně září, lyžaři ideální formu hledají

Michal OsobaPrávo

Co nestihnou vychytat během příštích dvou týdnů, už jindy nezachrání. Jak vypadá forma českých nadějí pro hry v Soči čtrnáct dnů před zapálením olympijského ohně?

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Gabriela Soukalová na střelnici.

Článek

Hokejisté se kompletně sejdou přímo na místě, žádný zápasový test je nečeká, po pár trénincích vlétnou na Švédy. Ale u ostatních sportovců se dá podle aktuálních výsledků alespoň vytušit, koho olympijská zima zastihla v parádní fazóně a kdo zatím na medailové příčky ztrácel. Právo rozdělilo největší česká esa do tří kategorií podle současné formy.

Ničí soupeře
GABRIELA SOUKALOVÁ. Na startu sezóny si navlékla žlutý dres pro vedoucí závodnici biatlonového Světového poháru a s výjimkou jednoho závodu ho ne a ne pustit. Víkend v Ruhpoldingu si podmanila dalšími dvěma triumfy, ze žlutého ji svlékly až technické problémy v Anterselvě, kde byla po potížích se zbraní diskvalifikována.
MARTINA SÁBLÍKOVÁ. Problémy s tříslem z úvodu sezóny obhájkyně dvou zlatých z Vancouveru zažehnala, dlouhým tratím v rychlobruslařském Světovém poháru dál vládne. Na mistrovství Evropy ve čtyřboji v Hamaru brala bronz, když na své oblíbené pětikilometrové trati nedala soupeřkám šanci, na trojce dojela třetí.
ESTER LEDECKÁ. Zažívá sezónu snů. V alpských snowboardových disciplínách nebyla ve Světovém poháru horší než šestá, v posledních třech závodech pokaždé stála na stupních. Naposledy ve slovinské Rogle dokonce premiérově vyhrála. „Přijde mi, že to snad ani nejsou moje výsledky,“ kroutila hlavou osmnáctiletá dívka. Příští sobotu by ji měl čekat poslední předolympijský závod SP v paralelním obřím slalomu v německém Sudelfeldu.
ŠÁRKA PANČOCHOVÁ. Také si zvedla náladu předvánočním triumfem při snowboardovém SP v Copper Mountain, o víkendu ve Stonehamu dojela po drobných chybách čtvrtá. Nakonec se v Soči představí i v U-rampě, ale slopestyle je její parádní disciplínou. O víkendu si v něm otestuje formu v zámořském Aspenu při prestižních X-Games.
EVA SAMKOVÁ. Prožila chvíle strachu, když si před Vánoci v kanadském Lake Louise poranila koleno. Rychle se dala dohromady a v Andoře vyhrála podruhé v sezóně závod Světového poháru ve snowboardkrosu. I pro dvacetiletý talent z Vrchlabí budou X-Games posledním testem před cestou do Soči. Z kvalifikace postoupila čtvrtým časem.
Mají slibnou formu
ONDŘEJ MORAVEC. Z mužské biatlonové reprezentace si vede nejlépe, v Annecy se v polovině prosince blýskl druhým místem. V Anterselvě zažil smolný moment, když ztratil několik sekund po pádu do hlubokého sněhu, ale stále si drží umístění v elitní desítce Světového poháru.
VERONIKA VÍTKOVÁ. Střídá výborné výkony se slabšími, na její výkonnosti se stále podepisují následky zánětu mozkových blan z roku 2009. Přesto dokázala v aktuální sezóně SP biatlonistek vybojovat v individuálních závodech druhé a třetí místo, v celkovém pořadí si drží osmou příčku.
MICHAL BŘEZINA. Start sezóny měl bídný, nemohl se srovnat se čtvernými skoky. Minulý týden na mistrovství Evropy v Budapešti ale předvedl, že jeho forma roste a jen čtvrt bodu ho dělilo od medaile. „To už je mnohem lepší výchozí pozice pro Soči, než jsem měl na začátku sezóny,“ kvituje krasobruslař, jenž se připravuje v zámoří.
JAN MATURA. Podobný příběh. Také se v úvodu sezóny hledal, byl rád za postupy do druhého kola. Na letech v Kulmu už se ale probil do desítky a o víkendu následuje jeho oblíbený Světový pohár v japonském Sapporu, kde vloni dvakrát vyhrál. O týden později budou skokané na lyžích závodit v německém Willingenu, ale Matura dá možná přednost tréninku.
EVA VRABCOVÁ-NÝVLTOVÁ. Osm let čekala medailistka z juniorských světových šampionátů, než se pořádně prosadí i mezi seniorkami. Letos se jí to daří, na Tour de Ski si připsala životní osmé místo. Teď už běžkyně na lyžích jen doufá, že při vysokohorské přípravě v italské Passo Lavazé o formu nepřijde.
Potřebují přidat
TOMÁŠ KRAUS. Skikrosová legenda byla jen jednou v sezóně v elitní desítce SP. „Výsledky jsou o dost horší, než na co se cítím. Ale už jsem zažil dost horších sérií, tak to tolik neprožívám,“ říká. O víkendu závodí naposledy před Soči v rakouském Kreischbergu.
NIKOLA SUDOVÁ. Do olympijské sezóny vyrazila se staronovým skokem, který ji ale zatím vyslal jen jednou mezi deset nejlepších boulařek v SP. „Poslední závody před olympiádou se moc nepovedly,“ uznala boulařka, která svou závěrečnou přípravu nasměrovala do Colorada.
LUKÁŠ BAUER. Na skvostný start sezóny v podobě triumfu při Světovém poháru v běhu na lyžích v Kuusamu se mu nedařilo navázat. Naposledy závodil na Nový rok při Tour de Ski ve švýcarském Lenzerheide, pak dal přednost tréninku. Generálkou pro něj bude příští víkend patnáctka volně v italském Toblachu.
TOMÁŠ VERNER. Po dvouletém trápení si v úvodu sezóny zlepšoval osobní rekordy, jenže k tomu, aby si mohl říct, že je definitivně zpátky v krasobruslařské elitě, chybělo povedenější mistrovství Evropy. V Budapešti pokazil volnou jízdu a klesl na sedmé místo.
ŠÁRKA STRACHOVÁ. Nejlepší výsledek sezóny má nezvykle ze superkombinace, ve slalomu zatím klepe na elitní desítku marně. „Výsledky nejsou takové, jaké bych chtěla, ale ty rozdíly od špičky jsou minimální,“ uklidňuje bývalou mistryni světa. Slalomářky čeká generálka příští týden ve slovinské Kranjské Goře.
MIROSLAV DVOŘÁK. Na začátku sezóny doháněl nejlepší český sdruženář manko na můstku, pak se trochu trápil v běžecké stopě. Dvakrát dosáhl na stupně vítězů v ruském Čajkovském, ale ve výrazně oslabené konkurenci. O víkendu na turné v Seefeldu se nevešel mezi padesátku postupující z prologu, sdruženáře ještě čeká Světový pohár v Oberstdorfu.

Reklama

Související témata: