Hlavní obsah

VIDEO: Ne vše lze utajit. Tady je ochutnávka ze slavnostního zahájení v Soči

Soči

Nelze očekávat, že by ruští organizátoři zimní olympiády činili nějaké výjimky ohledně otevíracího ceremoniálu. Vše bude tradičně tajné do poslední chvíle. Úplně vše však zahalit nelze.

Ohňostroj v Soči.Video: Reuters

 
Článek

Generální zkouška se odehrála na samém počátku tohoto měsíce, a tak lze nabídnout alespoň skromnou ochutnávku z toho, co je na pátek 7. února přichystáno.

Olympijský stadión Fišt, který je určen pro zahájení a pak také třeba pro zápasy světového šampionátu fotbalistů v roce 2018, se už rozzářil v různých barvách podobně jako proslulá mnichovská aréna Bayernu.

Kromě viditelného ohňostroje bylo také možno zaznamenat předpokládaný zvukový doprovod ceremoniálu, který oficiálně odstartuje zimní hry v subtropech a na který přivede českou výpravu coby vlajkonoška Šarka Strachová.

Prezident Putin u zažehnutí ohně asistovat nebude

Ač je akce označována nezřídka jako Putinovy stamiliónové hry, sám ruský prezident uvedl, že nehodlá asistovat u zažehnutí ohně. Reagoval tak na mnohdy ironické poznámky či dotazy, zda se tohoto aktu neujme.

„Organizátoři jistě najdou správného kandidáta, já zimním sportům moc neholduji," vyjádřil se prezident, který ovšem na to, že je politikem, bývá často zobrazován i coby zdatný sportovec a vyznavač adrenalinu.

Potápěč, automobilový závodník, pilot, lovec, krotitel, biker, sportovní rybář, judista, hokejista...

To je jen skromný výčet jeho aktivit, k nimž s blížící se olympiádou přibylo výrazněji i lyžování, což se podle ruských médií promítlo i do činnosti ochranky. Aby s hlavou státu držela krok, absolvovala výcvik za půl miliónu rublů (300 000 korun).

Reklama

Související témata: