Hlavní obsah

MOV přemýšlí o možnosti, že by se o OH ucházely celé země

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na zasedání v dějišti zimních olympijských her v Soči zahájil debatu o tom, zda by se o pořádání her mohly v budoucnu ucházet celé země a ne pouze města, jak je tomu dosud. Návrh vyvolal spíše negativní reakce.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Šéf MOV Thomas Bach a ruský prezident Vladimír Putin.

Článek

Diskuzi otevřel viceprezident MOV John Coates, jenž členy vyzval, aby zvážili možnost kandidatury celých zemí. Mohlo by to vést i ke spojeným kandidaturám několika zemí a měst, jak je tomu už u jiných velkých sportovních akcí.

Z prvních reakcí se však zdá, že stávající systém se měnit nebude. "Jedním z unikátních aspektů olympijských her je jednota času a místa. Není to událost vytvořená v televizním studiu. Měli bychom být velmi opatrní, abychom to nezničili," uvedl Kanaďan Dick Pound.

S jeho názorem souhlasil Izraelec Alex Gilady. "Pokud přejdeme na koncept celých zemí, přijdeme o olympijskou vesnici, což je možná nejdůležitější jedinečná věc olympijských her. Možná by to šlo u zimních her, ale pokud bychom to změnili u letních, byl by to začátek konce olympijských her," řekl.

Proti změně se vyslovili také dva členové komise sportovců, australský veslař James Tomkins a plavkyně Kirsty Coventryová ze Zimbabwe.

Na zasedání MOV v Soči ještě k žádnému zásadnímu rozhodnutí nedojde. Po skončení her budou návrhy zformulovány a hlasovat se o nich bude na prosincovém zasedání v Monaku.

Reklama

Související témata: