Hlavní obsah

V Soči odpočítávají posledni hodiny. Nejdražší olympiádu v dějinách zřejmě zahájí legenda Treťjak

Soči

Nejdražší a zřejmě nejproblematičtější zimní olympijské hry v dějinách oficiálně začnou v pátek večer v Soči symbolicky ve 20.14 hodin místního času (17:14 SEČ). Zahajovací ceremoniál má být monstrózní přehlídkou ruských dějin, při které budou na ploše stadiónu Fišt defilovat sportovci z 88 zemí světa.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ve čtvrtek ještě před rozedněním organizátoři her v Soči testovali pylon, na němž bude v Olympijském parku hořet oheň. Vzadu zimní stadión Balšoj, vpředu krasobruslařská hala Iceberg.

Článek
Fotogalerie

Ohňostroj v Soči.

Zatímco na stadión, který nebude dějištěm žádných bojů o medaile, se vejde čtyřicet tisíc diváků, u televizních obrazovek mají být podle odhadů desítky miliónů lidí. Těšit se nepochybně mohou na pompézní show. „Byl jsem osobně přítomen ceremoniálu k zahájení odpočtu posledního roku do zahájení. Šlo o krásný, a také giganticky pojatý večer. V pátek bude vše stokrát bombastičtější," tuší Martin Doktor, šéf české mise v Soči.

Organizátoři úzkostlivě tají podobu slavnostního večera, ale má jít o prezentaci země od dob carského Ruska až po současnost. Vystoupit mají artisté opěvovaného Moskevského státního cirkusu či umělci zastupující různé oblasti rozlehlého Ruska. Hymnu pořádající země zazpívá proslulá sopranistka Anna Netrebková.

Ladění ceremoniálu probíhalo celý týden

Už v úterý nad olympijským parkem duněl ohňostroj, který bude provázet zahájení. K vidění byl i plamen na pylonu ve středu olympijského parku. Pořadatelé chtějí vše vyladit do posledního detailu. Na ceremoniálu se podílí i několik odborníků z Česka.

„Vše se zkouší už čtrnáct dnů v kuse, prakticky bez ohledu na čas," popisují dobrovolníci. „Zahájení se stalo výstřednosti, v níž jsou sportovci přívažkem," prohlásila rozzlobeně britská princezna Anna, členka MOV.

Kdo zapálí oheň? Putin spekulace odmítá

Největší tajenkou je, kdo jako poslední ponese olympijskou pochodeň a zapálí oheň. Už ve čtvrtek byla vyblokována cesta z útrob stadiónu k pylonu. Nejnižší kurs vypsaly sázkové kanceláře na prezidenta Ruska Vladimíra Putina, ale vládce pořadatelské země dané úvahy razantně odmítl.

Aktuálně se nejvíce hovoří o hokejové ikoně Vladislavu Treťjakovi, bývalém brankáři Sovětského svazu, který desetkrát vyhrál mistrovství světa, třikrát olympijské hry a má spoustu dalších ocenění. Padají i jména krasobruslařské legendy Iriny Rodninové či rychlobruslařky Lidie Skoblikovové.

Čechů přijde asi polovina

Rusko se může těšit na rekord v podobě nástupu 88 zemí, což je o šest více než ve Vancouveru. Vše navíc ozdobí premiéra sedmi zemí. Sportovce poprvé na zimní hry vyslalo Zimbabwe, Paraguay, Tonga, Dominika, Togo, Malta a Východní Timor.

Vlajkonošem české výpravy bude slalomářka Šárka Strachová, která v Soči obhajuje bronz z Vancouveru. Každopádně za svými zády nebude mít příliš početné zastoupení, přestože českou nominaci tvoří 88 sportovců. S ohledem na komplikované cestování z dvou horských olympijských vesnic totiž olympionici zahajovací ceremoniál až na výjimky oželí. „Chápu, že nechtějí ohrozit vrchol čtyřletého cyklu. Počítám, že na ploše bude tak čtyřicet lidí," říkal Doktor.

Obama s Cameronem nepřijeli, Zeman neodmítl

Zahajovacímu ceremoniálu bude přihlížet i český prezident Miloš Zeman, v čestné lóži bude dalších 43 hlav států. Řada prezidentů či nejvyšší představitelů svých zemí však cestu do Soči odmítla, přičemž hlavním důvodem byl kontroverzní zákon o propagaci homosexuality v zemi. Na stadiónu tak určitě nebude americký prezident Barack Obama či britský premiér David Cameron.

Hry čelí obrovské kritice ještě před začátkem kvůli gigantickému rozpočtu padesát miliard dolarů. Původní rozpočet měl být přitom deset miliard dolarů. Kupříkladu letní hry v Pekingu před šesti lety při mnohonásobně vyšší účasti sportovců vyšly na čtyřicet miliard. Zvláštní kapitolou jsou pak obavy o bezpečnost účastníků i návštěvníků her kvůli nedávným teroristickým útokům ve Volgogradu spjatými s neklidnou situací na severním Kavkaze.

Ceremoniál začne symbolicky ve 20.14 hodin místního času, v Česku bude o tři hodiny méně. Olympijský oheň nad Soči vzplane podle dostupných informací ve 22.28 hodin místního času.

Věděli jste?
Stadión Fišt bude hostit jen zahajovací a závěrečný ceremoniál. Za čtyři roky se na něm budou konat zápasy fotbalového mistrovství světa.
V Soči se bude rozdávat o dvanáct sad medailí více než ve Vancouveru. Novými disciplínami jsou smíšená štafeta v biatlonu, ženské skoky na lyžích, smíšené týmové krasobruslení, smíšené týmové saně, lyžařský half-pipe (mužský a ženský), lyžařský slopestyle (mužský a ženský), snowboardový slopestyle (mužský a ženský), snowboardový paralelní slalom (mužský a ženský).

Reklama

Související témata: