Hlavní obsah

Soči, den 1.: Biatlonisté naplnili sen o medaili, Sudová se cenného kovu znovu nedočkala

Praha/Soči
Aktualizováno

Po čtvrteční rozcvičce v podobě kvalifikačních bojů odstartovaly olympijské bitvy v Soči v sobotu naostro. A hned první den soutěží přinesl obrovskou radost české výpravě. Biatlonista Jaroslav Soukup po bezchybné střelbě vybojoval bronz ve sprintu na 10 km a získal tak pro své sportovní odvětví vůbec první olympijskou medaili v historii.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Biatlonista Jaroslav Soukup vybojoval bronzovou medaili.

Článek
Fotogalerie

Producenta ceremoniálu rozčílila otázka na nerozsvícený kruh

Soukupovi čisté konto nakonec stačilo jen k bronzu, na trati jej předstihl stříbrný Rakušan Landertinger a hlavně veterán Ole Einar Björndalen, který i s jednou chybou dokázal vybojovat zlato. Legendární Nor získal dvanáctou zimní medaili a vyrovnal tak svého krajana Björna Dählieho, který byl dosud nejúspěšnějším účastníkem zimních olympiád všech dob. Parádní představení českých závodníků podtrhl osmým místem Ondřej Moravec, který bude mít vedle Soukupa rovněž velice dobrou pozici na startu pondělní stíhačky.

O další medaili navíc večer usilovala i Nikola Sudová, která si ve druhé kvalifikaci zajistila postup do dvacítky finalistek třetím nejlepším výkonem. Svoji nejlepší jízdu v Rusku předvedla ve večerním prvním finále. Skoky měla vysoké a razantní, jela rychle a dostala 21,82 bodu. Z dvaceti finalistek měla nejvyšší známku a z prvního místa prošla mezi dvanáctku do druhé finálové jízdy. V ní ale její naděje na stupně vítězů pohasly.

Svěřenkyně kouče Radka Herota startovala jako poslední. Měla o něco pomalejší čas, horní skok - helikoptéra s roznožkou - byl o něco horší a 20,97 bodu stačilo na deváté místo. Superfinále bylo vyhrazeno jen pro šest lyžařek a na postup by bývalo bylo potřeba 21,16 bodu. Druhá česká reprezentantka v boulích Tereza Vaculíková neprošla kvalifikací, v první jízdě měla málo bodů a ve druhé spadla. Obsadila tak 27. místo.

Závod ovládly kanadské sestry - zlato získala Justine Dufourová-Lapointeová, stříbro vybojovala její mladší sestra Chloé. S bronzem se musela po chybě po prvním skoku spokojit obhájkyně prvenství z Vancouveru Hannah Kearneyová z USA.

Dopolední skiatlon na 2x7,5 km zajela velice solidně běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová, která obsadila jedenácté místo. Závod po mohutném finiši ovládla Norka Marit Björgenová, která ve finiši přesprintovala Švédku Kallaovou a získala tak své čtvrté olympijské zlato. Vrabcová za vítězkou zaostala o půldruhou minutu. Petra Nováková dojela šestatřicátá se ztrátou 1:51,6 min., Klára Moravcová obsadila 56. místo a zaostala za vítězkou o 4:22,1 min.

Odpoledne rozjeli svůj závod také sáňkaři a mezi nimi také český zástupce Ondřej Hyman. Po dvou ze čtyř jízd zatím figuruje je na průběžném 25. místě z 39 startujících, k obhajobě zlata z Vancouveru má nakročeno německý favorit Felix Loch, jenž vede před ruským rekordmanem Albertem Demčenkem před nedělní druhou polovinou závodu o tři desetiny sekundy. Kvalifikaci úspěšně zvládli skokani na lyžích, kompletní česká čtveřice Lukáš Hlava, Jakub Janda, Roman Koudelka a Jan Matura postoupila do nedělního závodu na středním můstku.

Premiérovým vítězem v nové olympijské disciplíně slopestyle se stal americký snowboardista Sage Kotsenburg, jenž zároveň získal první zlato na zimních hrách v Soči. Na stupně vítězů ho doprovodili Nor Staale Sandbech a Kanaďan Mark McMorris. Mezi muži se žádný český reprezentant nepředstavil, až v nedělích bojích snowboardistek se představí Šárka Pančochová, které ve čtvrtek těsně unikl přímý postup do finále.

V olympijském rekordu 6:10,76 minuty obhájil nizozemský rychlobruslař Sven Kramer zlato z Vancouveru v závodu na 5000 metrů. Sedmadvacetiletého favorita doprovodili na stupně vítězů jeho krajané Jan Blokhuijsen a Jorrit Bergsma.

Reklama

Související témata: