Hlavní obsah

Beranice? Žádná sláva, Češi ale zaujali plandajícími kšandami. Němce sepsula jejich vlastní média

S beranicemi v ruských subtropech žádnou velkou slávu nenadělali. Ale aspoň české kšandy měly při slavnostním defilé výprav během zahájení olympiády v Soči úspěch. "Vytažené šle visící dolů. Velmi cool," psal web kanadského listu Toronto Star v hodnocení oblečení týmů. Po londýnských holínkách sice skromný, ale přesto plusový český bodík na světové sportovně-módní scéně. Jinak oblečení vlajkonošky Strachové a spol. svět asi nijak neohromovalo.

Foto: Phil Noble, Reuters

Český hit: plandající kšandy.

Článek
Fotogalerie

Zlatou medaili za nejhroznější úbor přisoudili Kanaďané - kdo ví, jestli ne zlomyslně - svým sousedům Američanům. Těm známý návrhář Ralph Lauren připravil - jak také jinak na cestu na ruskou půdu - "vlastenecké" a proklatě drahé pletené svetry s hvězdami a pruhy.

Ale o tom, kdo v defilé dopadl nejhůře, se nakonec na internetu vedou vášnivé debaty. A jsou i další adepti na prvenství. Zejména pak Němci, i když pohled na jejich oblečení se různí.

"Německo nastupuje a už má první titul: za nejošklivější oblečení. (Vlajkonoška) Maria Höflová-Rieschová může vlajkou mávat, jak chce, ale už to nevylepší, pestrobarevná noční můra," zhrozil se autor na serveru berlínského deníku Der Tagesspiegel.

Němce vyzbrojil módou Bogner. Bulvární Bild byl vlídnější, oděv označil za "pronikavou kreaci", která týmu zajistí, že bude dobře rozpoznatelný.

"Německo v Soči zazářilo s oslnivě odvážným úborem," hodnotila dokonce jasně pozitivně americká stanice NBC News. "Pohřešování Němců v Soči rozhodně nehrozí," píší další média.

Německo dostává plus i za to, že oděv sportovců je brán jako reakce na současnou ruskou realitu. Žluto-zeleno-modro-červená kombinace totiž evokuje duhovou vlajku homosexuálů. Server amerického listu Huffington Post se dokonce ptá, zda Němci tímto neposílají směrem k Rusku politické poselství. "Že by vztyčený prostředníček vůči hostitelům?"

Reklama

Související témata: