Hlavní obsah

VIDEO: Kontroverze při zahájení. Medveděv usnul, šéf ceremoniálu křičel na novináře

Chybička se vloudila. Bohužel ale přišla příliš brzy, aby si jí stačil povšimnout celý svět. Zářící sněhové vločky plující stadiónem Fišt se měly rozvinout v pětici olympijských kruhů, které symbolizují pět kontinentů propojených olympijskou myšlenkou, stalo se tak ale jen u čtyř. Technický výpadek přitom nechtěně vypadal jako připomínka časem obroušeného konfliktu velmocí SSSR a USA.

Producenta ceremoniálu rozčílila otázka na nerozsvícený kruhVideo: Reuters

 
Článek

Pravý horní kruh v červené barvě totiž zastupuje právě Ameriku, místo něj ale v symbolickém obrazci zůstala rozsvícená hvězda. Podle organizátorů nešlo ale o nic jiného, než špatnou souhru náhod. Šéfa ceremoniálu a ředitele ruské televize Channel One Konstantina Ernsta následné dotazy na technický zádrhel pěkně dopálily.

„Ano, jedna součást opravdu nefungovala, ale nikoho to neurazilo!" rozkřičel se v jednu chvíli na novináře. „Nikoho normálního nemůže během dvouhodinového příběhu rozhodit jedna špatně otevřená sněhová vločka. To je paranoidní reakce," tvrdil Ernst.

A v selhání techniky nakonec našel i filozofický příměr. „Z pěti kruhů se jeden nerozsvítil... Víte, ze zen buddhismu známe jednu myšlenku: Jen díky škrábanci na dokonale vyleštěné kouli poznáš, jak dokonale byla vyleštěná," poznamenal Ernst.

Velkolepý start, premiér Medveděv ale usnul

Olympijské hry v Soči provází řada kontroverzí a kritiky, ať už jde o přemrštěné náklady, či ruský režim. Pompézní zahájení ale bylo přijato pozitivně. "Diváci z celého světa odcházeli ze stadiónu v Soči s očima planoucíma ze zážitků," poznamenala na svém webu zpravodajská stanice SkyNews. Prý jen premiér Dmitrij Medveděv se nezdál ohromen, neboť ho kamery přistihly, jak ve svém křesle na tribuně klimbá.

Každou z otevíracích slavností olympiády provázejí drby a spekulace, obzvláště pak tu ruskou. Novináři do poslední chvíle očekávali, zda prezident Vladimir Putin nevyužije příležitost, aby opět potvrdil svou pověst akčního muže, kterou si pěstuje, a nesnese se na stadión z oblohy, případně nepřipluje na ponorce.

Největší spekulací, která se šířila internetem, bylo, že zapálit olympijský oheň by mohla někdejší gymnastka Alina Kabajevová, kterou Rusové považují za Putinovu přítelkyni. Tuto fámu však Putin vyvrátil na tiskové konferenci a Kabajevová, která je nyní političkou, se nakonec objevila jen jako jedna z posledních účastnic štafety s pochodní.

Reklama

Související témata: