Hlavní obsah

Ruští krasobruslaři mají nakročeno ke zlatu v soutěži družstev

Soči

Ruští krasobruslaři mají před závěrečným dnem soutěže nakročeno k zisku zlaté olympijské medaile v družstvech. Na domácích hrách v Soči vedou po krátkých programech a volné jízdě sportovních dvojic se šestibodovým náskokem před Kanadou, třetí Američané ztrácejí dalších sedm bodů. Zbývající volné jízdy jsou na programu v neděli a vedle vedoucí trojice se v nich představí ještě reprezentanti Itálie a Japonska.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Americká krasobruslařka Ashley Wagnerová v krátkém programu soutěže družstev.

Článek

V krátkých tancích skončili Rusové na třetím místě za zámořskými páry. Dílčí vítězství zaznamenali úřadující světoví šampioni Meryl Davisová a Charlie White, druzí byli kanadští obhájci olympijského zlata Tessa Virtueová a Scott Moir.

Hned o čtyři místa Lipnická porazila Kanaďanku Kaetlyn Osmondovou. Patnáctiletá Ruska, která v lednu dominovala na mistrovství Evropy, díky technicky nejobtížnější jízdě předčila všechny konkurentky. Více než dva body na ni ztratila Carolina Kostnerová, která však i druhým místem na poslední chvíli protlačila Itálii do finálové pětice. Japonka Mao Asadaová, která bude rovněž patřit k favoritkám individuální soutěže, upadla při pokusu o trojitý axel a skončila třetí.

Vedení si ruský výběr pojistil ve volné jízdě sportovních dvojic, i když v ní mistry světa Taťjanu Volosožarovou a Maxima Traňkova nahradili Xenia Stolbovová s Fjodorem Klimovem. Stříbrní medailisté z mistrovství Evropy tuto část soutěže vyhráli před Kanaďany, kteří rovněž do volné jízdy nasadili svůj druhý pár.

Krasobruslení:
Družstva - krátký tanec taneční páry:
1. USA (Davisová, White) 75,98 b.
2. Kanada (Virtueová, Moir) 72,98
3. Rusko (Bobrovová, Solovjov) 70,27.
Družstva - krátký program ženy:
1. Rusko (Lipnická) 72,90 bodu
2. Itálie (Kostnerová) 70,84
3. Japonsko (Asadová) 64,07.
Družstva - volný program sportovní dvojice:
1. Rusko (Stolbovová, Klimov) 135,09
2. Kanada (Mooreová-Towersová, Moskovitch) 129,74
3. Itálie (Bertonová, Hotárek) 120,82.
Pořadí po krátkých programech a čtvrtině finále:
1. Rusko 47 bodů
2. Kanada 41
3. USA 34
4. Itálie 31
5. Japonsko 30

Reklama

Související témata: