Hlavní obsah

Rusové získali první zlato v Soči v krasobruslařské soutěži týmů

Aktualizováno

Ruští krasobruslaři získali na olympijských hrách v Soči první zlato pro pořadatelskou zemi. Už před volnými tanci si zajistili triumf v premiérové soutěži družstev. Volné jízdy, do nichž v řadě ostatních týmů nastoupili náhradníci, dnes vyhráli Jevgenij Pljuščenko a Julia Lipnická. V závěrečných tancích je pak doplnili třetí příčkou Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

I Jevgenij Pljuščenko se podílel na triumfu ruských barev v premiérové soutěži družstev.

Článek

Rusové díky tomu nasbírali celkem 75 bodů a stříbrnou Kanadu za sebou nechali o deset bodů. Bronzové medaile získali Američané, kteří za zámořskými rivaly zaostali o pět bodů.

Pljuščenko se díky novince v olympijském programu zapsal do historie jako první krasobruslař, který na OH získal čtyři medaile. Šampión z Turína 2006 má ve sbírce ještě stříbra ze Salt Lake City 2002 a Vancouveru 2010. Dnes ve volné jízdě nenašel přemožitele, ale nenastoupili do ní japonský vítěz krátkého programu Juzuru Hanju ani kanadský trojnásobný mistr světa Patrick Chan.

Jednatřicetiletému ruskému krasobruslaři jeho dvorní skladatel Edvin Marton pro domácí rozlučku připravil volnou jízdu nazvanou "To nejlepší z Jevgenije Pljuščenka". Na motivy ze svých minulých programů Pljuščenko předvedl solidní program, v jehož závěru však skočil pouze jednoduchý salchow a dvojitý rittberger. O vysněnou individuální medaili pojede ve čtvrtek a v pátek.

Zlatou medaili pro Rusko pak potvrdila dalším fenomenálním výkonem patnáctiletá Lipnická. Získala 141,51 bodu a poprvé v kariéře se dostala přes hranici 140 bodů. Tentokrát se však neutkala s velkými rivalkami Mao Asadaovou z Japonska a Italkou Carolinou Kostnerovou, které se ve volných jízdách družstev nechaly zastoupit náhradnicemi.

Rusové nezvítězili jen v soutěži tanečních párů, která se stala předehrou očekávaného souboje o olympijské zlato mezi americkými mistry světa Meryl Davisovou s Charliem Whitem a kanadskými olympijskými šampióny z Vancouveru Tessou Virtueovou a Scottem Moirem. Dnes byli stejně jako v krátkém tanci jednoznačně lepší Američané, kteří kolegy ze stáje Mariny Zujevové porazili o bezmála sedm bodů.

Krasobruslení:
Družstva - volný program muži:
1. Rusko (Pljuščenko) 168,20
2. Kanada (Reynolds) 167,92
3. Japonsko (Mačida) 165,85.
Družstva - volný program ženy:
1. Rusko (Lipnická) 141,51
2. USA (Goldová) 129,38
3. Itálie (Marcheiová) 112,51.
Družstva - volný tanec taneční páry:
1. USA (Davisová, White) 114,34
2. Kanada (Virtueová, Moir) 107,56
3. Rusko (Ilinychová, Kacalapov) 103,48.
Konečné pořadí:
1. Rusko 75
2. Kanada 65
3. USA 60
4. Itálie 52
5. Japonsko 51
6. Francie,
7. Čína
8. Německo
9. Ukrajina
10. Británie - týmy na 6. až 10. místě nepostoupily do volných jízd.

Reklama

Související témata: