Hlavní obsah

Žádná duha, neprovokujeme, hájí oblečení Němců jeho tvůrce. Americké ošklivé vánoční svetry vyprodány

Kdepak. Žádná provokace, brání kolekci svého oblečení módní designer Willy Bogner, tradiční dodavatel vybavení pro olympijskou výpravu Německa. Pestré úbory po slavnostním zahájení v prvních dnech her vyvolaly mnohé reakce. Někomu se oblečení našich sousedů líbilo, jiní je striktně zavrhovali. Další kolekci podsouvali, že je německou reakcí na kontroverzní ruské zákony týkající se homosexuálů.

Foto: Phil Noble, Reuters

Němci při slavnostním nástupu výprav, v čele vlajkonoška Maria Höflová-Rieschová.

Článek
Fotogalerie

„Kolekce vznikala před dvěma lety. V té době ještě žádné zákazy a zákony nebyly. Vazba v tomto směru tedy není žádná. Krom toho barvy ani nejsou duhové," odmítá dvaasedmdesátiletý Bogner pro Bild dedukce některých médií, že jím navržené oblečení lze spojovat s duhovou vlajkou symbolizující homosexualitu.

Olympiádu Bogner bere jako obří módní show. V letech 1960 a 1964 sám startoval na hrách jako lyžař, v roce 1977 po otci převzal oděvní firmu. „Letos vybavujeme německý tým už podevatenácté," připomíná.

Barvy na oblečení pro Soči přesto podle něj mají určitou symboliku. „Modrou můžeme spojovat s vodami blízkého moře, zelenou s palmami a lesy, žlutou se sluncem a bílou se sněhem," vysvětluje.

Američané v "ošklivém vánočním svetru"

Rozdílné reakce vyvolali i Američané. Podle jednoho kanadského serveru jsou dokonce nejhůře oblečenou výpravou. Zejména „vlastenecké" pletené svetry byly trnem v oku. Ale zároveň je o ně mimořádný zájem mezi kupujícími. I přesto, že dostaly i další přídomek: „ošklivý vánoční svetr".

Na internetových stránkách návrháře Ralpha Laurena jsou svetry za 595 dolarů (asi 12 000 korun) a k nim ladící kalhoty za 195 dolarů (asi 4000 korun) už vyprodané. Na aukčním serveru eBay jsou k mání, ovšem jen za ceny dosahující 3000 dolarů (zhruba 60 000 korun).

Laurena při čtvrtém ošacování amerických olympioniků může těšit to, že se vyhnul kritice ohledně toho, kde nechal vybavení vyrobit. Zatímco pro hry v Londýně se šilo v Číně, tentokrát upřednostnil americké výrobce.

Reklama

Související témata: