Hlavní obsah

Největší prémie za olympijské zlato ze Soči mohou dostat Kazaši

Radek Malina (Soči)ČTKSport.czPrávo
Aktualizováno

Nejen slávu a sportovní úspěch přinese olympijským reprezentantům umístění na stupních vítězů při probíhajících hrách v Soči. Pro většinu medailistů jsou připraveny i zajímavé finanční odměny, které v mnoha případech znamenají výrazné přilepšení. Další ekonomický profit pak pódiové umístění nepochybně přinese v podobě sponzorských kontraktů.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Německý sdruženář Johannes Rydzek na olympijském můstku.

Článek

Z pohledu „čistých" odměn od národních olympijských výborů se největšími boháči v případě medailového úspěchu na zimních hrách v Soči stanou reprezentanti Kazachstánu, kde mají sportovci za zlato slíbeno pět miliónů korun.

Speciální odměna pak čeká na úspěšné sportovce z Rakouska, kteří jsou tradičně při olympijských hrách odměňováni zlatými mincemi. A tak se třeba Matthias Mayer za vítězství ve sjezdu může těšit na 17 tisíc zlatých mincí, což je v přepočtu přibližně půl miliónu korun.

V zákulisí se šušká o případném tučném bonusu pro olympijské reprezentanty Ázerbájdžánu, který do Soči vyslal jen čtyři sportovce. V případě úspěchu se však stanou nesmírně bohatými. Podle neověřených informací inkasují za zlato deset miliónů korun. „Odměny za medaile zveřejníme až v případě jejich zisku," odmítli informaci potvrdit zástupci výpravy.

Vůbec žádné bonusy za případné medailové umístění naopak nemají sportovci Velké Británie, Norska či Chorvatska.

Český olympijský výbor už loni v dubnu rozhodl, že zachová systém odměn, který uplatnil i v roce 2012 na letních hrách v Londýně. Za zlato dostávají sportovci milión a půl, za stříbrnou medaili 750 tisíc a za bronzovou 450 tisíc korun.

Reklama

Související témata: