Hlavní obsah

Volosožarová s Traňkovem získali na ZOH v Soči druhé zlato

Aktualizováno

Domácí sportovní dvojice Taťjana Volosožarová, Maxim Traňkov získala na olympijských hrách v Soči druhé zlato. Po triumfu v krasobruslařské soutěži družstev, k němuž přispěla účastí v krátkém programu, ve své kategorii celkově předčila zbytek světa o více než 18 bodů. Stříbro získali další Rusové Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov, s bronzovou medailí se museli stejně jako ve Vancouveru spokojit Němci Aljona Savchenková a Robin Szolkowy.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Taťtjana Volosožarová a Maxim Trankov, vítězové krasobruslařské soutěže sportovních dvojic.

Článek

Volosožarová i Traňkov rovněž startovali před čtyřmi lety ve Vancouveru, ale se svými tehdejšími partnery skončili na sedmém a osmém místě. V květnu po olympiádě se pak dali dohromady a během olympijského cyklu se vypracovali na světové rekordmany.

S německými rivaly Savchenkovou a Szolkowým sice v prosinci prohráli ve finále Grand Prix a rozpačitý dojem vyvolali i pokaženou volnou jízdou na mistrovství Evropy, ale olympijskému publiku se představili ve vrcholné formě. V programu na hudbu z muzikálu Jesus Christ Superstar neudělali žádnou chybu a v dílčích známkách za pětici programových komponentů získali čtrnáct desítek. Za interpretaci jim absolutní známku dalo sedm z devíti rozhodčích.

Když dobruslili, oba se rozplakali. "Plakala jsem, protože jsem do toho dala spoustu emocí. Pořád jsem napnutá a roztřesená, ale jsem také strašně šťastná. Zajeli jsme neuvěřitelně dobře," řekla sedmadvacetiletá Volosožarová. "Je to velký den pro celé Rusko. Dvě naše dvojice dnes bruslily velmi dobře a myslím, že to potěšilo každého v naší velké zemi," doplnil ji její o tři roky starší partner.

Tato volná jízda prý byla to nejtěžší, co ve sportu zažil. "Museli jsme se vyrovnat s obrovským tlakem. Už jsme měli zlato se soutěže družstev, ale tohle je uskutečnění našich životních cílů a snů," řekl Traňkov.

Ke stříbru se famózní volnou jízdou propracovali ze třetího místa po krátkém programu jejich krajané, dvaadvacetiletá Stolbovová a třiadvacetiletý Klimov. Vicemistři Evropy při debutu na seniorské světové scéně si na doprovod z filmu Adamsova rodina počínali suverénně a vylepšili si osobní rekord v této části soutěže o šest bodů.

Odsunuli tak na bronzovou pozici Savchenkovou a Szolkowého. Čtyřnásobní mistři světa po partnerově páru při trojitém toeloopu v posledních sekundách jízdy zariskovali a pokusili se o odhozený trojitý axel, jenže i ten skončil pádem. To rozhodlo o tom, že nejenže nedosáhnou na vysněné olympijské zlato, ale dokonce znovu skončí až třetí.

Bylo to pro ně smutné loučení s olympijskou scénou. "I když máme bronz, cítíme se jako extrémně poražení. Nemáme na to v tuhle chvíli žádnou odpověď, prostě to od nás nebyla dobrá jízda," uvedl bezprostředně po závodě čtyřiatřicetiletý Szolkowy. Zlato však pro německý pár viselo tentokrát hodně vysoko, musel by si vylepšit osobní rekord o deset bodů a vytvořit ve volné jízdě nové světové maximum.

Krasobruslení
Sportovní dvojice - konečné pořadí
1. Volosožarová, Traňkov 236,86
2. Stolbovová, Klimov (všichni Rus.) 218,68
3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 215,78
4. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 209,88
5. Mooreová-Towersová, Moscovitch (Kan.) 202,10
6. Bazarovová, Larionov (Rus.) 199,60
7. Duhamelová, Radford (Kan.) 199,53
8. Čcheng Pcheng, Chao Čang (Čína) 195,72
9. Castelliová, Schnapir (USA) 187,82
10. Jamesová, Cipres (Fr.) 179,43

Reklama