Hlavní obsah

Akrobatka Cuperová ovládla skoky, skoro v pětatřiceti se dočkala první medaile

Akrobatická skokanka Alla Cuperová z Běloruska triumfovala v olympijské soutěži v Soči a při páté účasti pod pěti kruhy získala první medaili. Za téměř pětatřicetiletou lyžařkou skončily Sü Meng-tchao z Číny a australská obhájkyně zlata z Vancouveru Lydia Lassilaová.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Běloruská akrobatická skokanka Alla Cuperová vybojovala v Soči zlato.

Článek

Cuperová, které bude pětatřicet v dubnu, startuje na hrách už od Nagana 1998, kde se představila ještě barvách rodné Ukrajiny. Poté už reprezentovala Bělorusko, nicméně jejím maximem zůstalo páté místo z olympijské premiéry.

Tento výsledek už vylepšila postupem do třetího finále, v němž se podle nového systému představily jen čtyři nejlepší akrobatky z předchozích kol. Cuperová v něm startovala jako první a poté, co dostala od rozhodčích 98,01 bodu, čekala na to, co předvedou její soupeřky.

"Jsem moc šťastná, že jsem se stala olympijskou vítězkou. Předvedla jsem dnes bojovnost a sílu, věřila jsem si, že dokážu všechno. I štěstěna stála dnes na mojí straně," citovala Cuperovou agentura Reuters.

Běloruská reprezentantka si navíc mohla pochvalovat i přízeň ruského publika. "Moc jsem si to vítězství dnes přála. Předvedla jsem některé těžké skoky, které se mohly ostatním vyrovnat, navíc mi ohromně pomohli diváci," připustila.

Ani jedna ze zbylých tří finalistek však nezvládla závěr svého skoku. Nejhůř dopadla Číňanka Li Ni-na, jejíž sny o zlatu po stříbru z předchozích her ve Vancouveru a Turíně vzaly za své po pádu do hlubokého sněhu v doskočišti. Neutrpěla žádné zranění, ale medaile jí tentokrát unikla.

Na stupních vítězů ji zastoupila třiadvacetiletá Sü Meng-tchao, jejíž dopad byl nejlepší z těch nepovedených. "Před závodem jsem si přála zlato, ale neměla jsem šanci," podotkla Číňanka, která si při posledním skoku poranila ruku, když se snažila vyrovnat dopad. "Nějak špatně jsem to odhadla," řekla.

Dvaatřicetiletá Australanka Lassilaová, jež startovala na čtvrtých hrách, brala bronz. K lyžování se vrátila před začátkem této sezony po mateřské přestávce, kterou zahájila hned po Vancouveru.

Akrobatické lyžování
Ženy - skoky
1. Cuperová (Běl.) 98,01
2. Sü Meng-tchao (Čína) 83,50
3. Lassilaová (Austr.) 72,12
4. Li Ni-na 46,02
5. Čcheng Šuang (obě Čína)
6. Aldabergenovová (Kaz.)
7. Peelová (Austr.)
8. Cooková (USA)
9. Scottová (Austr.)
10. Caldwellová (USA)

Reklama

Související témata: