Hlavní obsah

Americké bobistky po nejrychlejším čase v tréninku rozbily bob

Krasnaja Poljana

Dvojbob spolufavorizované americké pilotky Elany Meyersové už má v trénincích na olympijský závod za sebou dvě nehody. V pátek vyvázly s náhradní brzdařkou Katie Eberlingovou bez zdravotní újmy z havárie v závěru první jízdy, dnes se svojí kolegyní pro závod Lauryn Williamsovou zajely bezpečně nejrychlejší čas, ale za cílem nedobrzdily a po nárazu do zdi poničily bob. Nemohly kvůli tomu nastoupit do další jízdy.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dvojbob spolufavorizované americké pilotky Elany Meyersové v trénincích dvakrát havaroval

Článek

Dvojnásobná vicemistryně světa Meyersová v Soči obhajuje bronz z Vancouveru, v této sezóně vyhrála dva závody Světového poháru, kdy jí dělala brzdařku Aja Evansová, a celkově i díky pěti druhým místům skončila druhá. Do olympijského závodu k ní vedení americké výpravy překvapivě nominovalo sprinterku Williamsovou, bývalou mistryni světa, stříbrnou olympijskou medailistku v běhu na 100 metrů z Atén 2005 a členku zlaté štafety z posledních londýnských her.

Williamsová přitom v bobu seděla poprvé vloni v červenci a má za sebou jen čtyři starty v SP. Jedinkrát pak startovala s Meyersovou a v Lake Placid skončily druhé. Z vítězství se radovala v Iglsu s Jamie Greubelovou, která v Soči tvoří dvojici s Evansovou.

Jiná atletická hvězda, překážkářka Lolo Jonesová, byla zařazena do třetího amerického bobu k Jazmine Fenlatorové.

„Na bobovém sportu je unikátní to, že každá dráha a každý start jsou jiné. A my si můžeme dovolit ten luxus namíchat posádky do optimálních kombinací," uvedl šéf amerického svazu Darrin Steele.

„Na některých drahách je předností Ajina výbušná akcelerace, jinde je výhodnější maximální rychlost na konci rozběhu, jak to umí Lauryn. Bylo nutné optimalizovat sestavu na olympijskou dráhu, což favorizuje složení Meyersová-Williamsová. Ale všechny tři dvojice mohou vybojovat medaili," dodal.

Závod bobistek začne v úterý.

Reklama

Související témata: