Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Skikrosař Kraus rychle skončil, upadl už v prvním vyřazovacím kole. Sdruženáři sedmí

Aktualizováno

Šance skikrosaře Tomáše Krause na medaili rychle vzaly za své, vypadl hned v úvodním vyřazovacím kole a byť pomýšlel na medaili, je klasifikován až jako osmnáctý. Čeští sdruženáři vyrazili po vydařeném skoku v týmové soutěži jako pátí do běhu, ve kterém ale ztráceli. Finišovali jako sedmí. Patnáctiletá krasobruslařka Elizaveta Ukolová přijela do Soči hlavně sbírat zkušenosti a skončila celkově dvaadvacátá, zlato získala domácí Adelina Sotnikovová. Finále hokejového turnaje žen nabídlo nevšední drama, nakonec se radovaly obhájkyně titulu z Kanady, které udolaly rivalky z USA 3:2 v prodloužení.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Český skikrosař Tomáš Kraus v osmifinálové jízdě na olympiádě v Soči. Vlevo Němec Florian Eigler, vpravo Slovinec Filip Flišar.

Článek

Devětatřicetiletý Kraus byl zdaleka nejstarším z dvaatřiceti skikrosařů na startu. V kvalifikaci se ale rozjel slibně, skončil devátý. Rázně vletěl i do prvního vyřazovacího kola, rozjížďku chvíli vedl, ale po drobném kontaktu se Slovince Flišarem šel po skoku do záklonu a pádu, po kterém už nemohl myslet na vylepšení jedenáctého místa z minulých her.

Jelo se na víceméně stejné, 1250 metrů dlouhé, trati, na které Eva Samková získala zlato ve snowboardcrossu. Jen střední část vedla trochu jinudy. Ale opět se hodně padalo. Závod dokonale ovládlo trio Francouzů, vyhrál Jean Frederic Chapuis.

Čeští sdruženáři do soutěže nešli s velkým optimismem, maximem dosud byla jedenáctá příčka Miroslava Dvořáka z velkého můstku. Ve skoku ale začali slibně - pátým místem. Ztrácet pak začal hned na prvním běžeckém úseku Pavel Churavý, nakonec z toho byla sedmá příčka, kterou přes zranění ruky dovezl do cíle sedmáctiletý finišman Tomáš Portyk, oproti minulým hrám jediný nováček v týmu. Ten si celkově o jednu příčku ve srovnání s Vancouverem 2010 polepšil.

Ukolová si ve volné jízdě pohoršila

Krasobruslařka Ukolová v úvodu volné jízdy skočila náročnou kombinaci trojitého lutzu s dvojitým toeloopem a dvojitým rittbergerem. Pak však upadla při nájezdu na trojitý rittberger. Podle trenérky Vlasty Kopřivové to způsobila rýha v ledu, ale česká krasobruslařka si tím nebyla jistá. "Nevím, spíš už mám trochu zbroušené brusle," řekla ruská rodačka, která od dvou let žije v Česku.

V závěru programu se Ukolová pokusila zařadit ještě jeden trojitý lutz, výjezd však neustála a podruhé spadla. I tak známkou 84,55 bodu zaostala pouze o 1,24 bodu za osobním rekordem. Na jejím výkonu se podepsal i fakt, že se v poslední době zaměřovala v tréninku především na krátký program.

Kanadské hokejistky prodloužily svoji olympijskou nadvládu. Čtvrté zlato za sebou dobyly po fantastickém obratu ve finálovém duelu proti tradičním sokyním z USA a výhře 3:2 v prodloužení. Američanky přitom byly velmi blízko druhému triumfu po Naganu 1998, neboť ještě na začátku 57. minuty vedly 2:0. Hrdinkou se ale stala Marie-Philip Poulinová, která 55 vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnala a v čase 68:10 pak zápas rozhodla.

Další kanadské zlato přidaly curlerky, které ve finále porazily Švédsko 6:3 a překazily skandinávskému týmu zlatý hattrick. Olympijskou premiéru lyžařek v U-rampě vyhrála dvacetiletá Američanka Maddie Bowmanová, královna posledních dvou X-Games.

Reklama

Související témata: