Hlavní obsah

Trénink bobisty namlsal, pak byli zklamaní: Brečet ale nebudeme

Soči

Výkony ve čtvrtečním tréninku je nadchly. Čeští bobisté v přípravě na závod „čtyřek“ zajeli třetí a pátý nejlepší čas. Během víkendové bitvy o medaile už se však stroji pilotovanému Janem Vrbou s posádkou Dominik Suchý, Dominik Dvořák a Michal Vacek nedařilo podle představ. Šestnácté místo bylo lehkým zklamáním. Češi měli větší ambice.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Český čtyřbob s pilotem Janem Vrbou v olympijském korytu.

Článek

„Byli jsme namlsaní. Jenže ve čtvrtek nám pomohlo startovní číslo, které se do tréninku losovalo. Měli jsme dvojku a čisťoučkou dráhu. Dokonce nám naměřili nejvyšší maximální rychlost," upozornil pilot čtyřbobu Jan Vrba, že se jeho stroj jako jediný dostal na hranici 136,8 kilometrů v hodině.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Do závodu však české kvarteto vyrazilo jako devatenácté v pořadí. „Jde o odraz celé sezóny a možností, které máme," krčil rameny Vrba, když se s parťáky chystal v sedmnáctistupňovém jarním počasí k odjezdu do olympijské vesnice. „Problém je, že led není dobře upravovaný. Organizátoři nestříkají mezi jízdami novou vrstvu, jak by se mělo, ale jen díry přelili. Stačilo prstem do ledu dloubnout a odlomil se. Natož když prosvištěl bob vážící šest set kilogramů. Po průjezdu dvou posádek byly ledové nečistoty na rovinkách, bordel jsme hrnuli před sebou. Ale nebrečíme. Víme, že na vysněnou desítku jsme nedosáhli i kvůli vlastním chybám. Byly malé, ale nevyvarovali jsme se jich," říkal Vrba za souhlasného přitakávání parťáků.

V poslední jízdě Češi získali

České posádce se nevydařila hned první sobotní jízda, v níž měla dvacátý čas. „Nebylo to perfektní, naštěstí jsme se dostali do první dvacítky, tudíž jsme druhou jízdou při obráceném pořadí hodně získali," připomínal Vrba, že následně se Češi pyšnili devátým nejlepším časem. Do druhé jízdy totiž startovalo dvacet nejrychlejších v obráceném pořadí. Šestnáctá pozice pak českému týmu zůstala až do konce soutěže.

„Neděle nebyla otřesná, ale ani nijak suprová," přemítal Vrba. „Ve srovnání s olympiádou ve Vancouveru se první dvacítka drasticky vyrovnala. Na startu jsou v jedné desetině všechny posádky. Myslím, že jsme vydali v Soči všechno. Jen start třetí jízdy mohl být lepší," přemítal Dominik Suchý, který stejně jako Vrba startoval na hrách už před čtyřmi lety. „Naskočil jsem moc brzy," posteskl si pilot.

Právě starty byly v Soči klíčové. „Bob totiž na zdejší dráze nabere rychlost až v sedmé zatáčce. Sebemenší chyba mezi startem a úsekem do šesté zatáčky se hrozně projeví," přiznával Vrba.

S lehkým povzdechem sledoval bujaré veselí vítězných Rusů. „My máme sto jízd celkem, ruské posádky šest set jen tady v Soči. I proto se divím, že nejezdí jako stroje a občas nějakou chybičku vyrobí," usmál se Vrba a vyrazil s parťáky za balením propriet po třítýdenním pobytu v Soči. „Večer padneme za vlast," tušil. „Ještě před tím ale zajdeme na pivo. Jak se říká: Dáme si jedno a půjdeme," usmál se Suchý při loučení s bobovým areálem.

Reklama

Související témata: