Hlavní obsah

Dostala se do skupiny šílených žen. Je spokojená

Praha

Emoce, radost, trénink a v hlavě maratón a jeho pokoření. Veronika Zborníková je jednou z patnácti finalistek Women's Challenge, dlouholetého projektu, jehož cílem je podpořit ženy v jejich rozhodnutí začít běhat. „Běh si chci užívat a chci se proběhat až do důchodu,“ směje se třicetiletá sportovní nadšenkyně.

Foto: Archiv Veroniky Zborníkové

Veronika Zborníková se pouští i do triatlonu.

Článek
Fotogalerie

Co vás přimělo k běhání, jaký byl hlavní důvod?

Miluji pohyb všeho druhu. K běhání jsem se dostala a zůstala u něj proto, že se dá provozovat kdykoliv, kdekoliv a s kýmkoliv. Nepotřebujete si pronajmout tělocvičnu, přijít na čas, být závislý na ostatních.

Johnson & Johnson Women's Challenge je dlouholetý projekt, jehož cílem je podpořit ženy v jejich rozhodnutí začít běhat a splnit si běžeckou výzvu. Je určený všem odhodlaným ženám bez ohledu na jejich věk a fyzickou kondici.

Jak dlouho běháte?

To je jednoduchá otázka, ale ne tak jednoduchá odpověď. Poprvé jsem běžela, a to rovnou půlmaratón, v roce 2006. Pravidelně ale běhám až od léta 2013 - s pauzami ze zdravotních důvodů.

Co si slibujete od Women's Challenge?

Skupinu stejně "šílených" žen, to už se potvrdilo. Odborné vedení a poradenství; podporu na cestě k vysněnému cíli - zatím maratónu, později doufám i k delším distancím.

Jaká byla vaše reakce, když jste zjistila, že finále je vaše?

V ten den jsem se bohužel dozvěděla jednu moc smutnou zprávu, chvíli nato mi volali, že mě vybrali do projektu a ten nával emocí - smutek vs. radost v tu chvíli způsobil, že jsem si musela jít pobrečet.

Jak reaguje na vaše sportování rodina, přátelé?

Ti, co mě znají, tak mě moc podporují a fandí mi. Ví, že to myslím vážně, i kdyby tento projekt nevyšel. Budu ráda, když se ke mně a mému nadšení kdokoliv přidá a pochopí, proč to vlastně dělám.

„Nakazila" jste někoho svým běháním?

Doufám, že ano. (úsměv)

Jaký je váš cíl pro tuto soutěž a další roky?

Nejbližším cílem je zvládnutí maratónu v rozumném čase, v dalších letech chci běhat a běhat, běh si užívat a proběhat se až do důchodu. (smích)

Jak jste spokojená s tréninkem, který vám byl připraven?

Jsem spokojená, je to můj první skutečný tréninkový plán a snažím se ho plnit co nejlépe.

Je těžké ho zvládat?

Určitě není, byla jsem zvyklá na větší zátěž, takže si občas trošku přidávám.

Musela jste přizpůsobit jídelníček, denní program, práci, koníčky?

Mám to štěstí, že mohu jíst, cokoliv mi chutná. To znamená naprosto všechno. Když to přeženu, jdu to vyběhat a cítím se skvěle. Musela jsem trochu odsunout další zájmy, ale po maratónu se k nim určitě vrátím.

Reklama