Hlavní obsah

A Česko běží: Běhej Brno a užij si to s parťáky

Jana PokornáSport.cz

Půlmaratón, desítka nebo rovnou výběr z pěti nebo deseti mil nočním městem. Různé distance, které mohou přilákat na start běžecké začátečníky i zkušené atlety. Pro všechny v Brně ale platí, že mají možnost se na zvolenou trať i datum připravit pod vedením zkušených trenérů. Nejbližší závodní test budou mít 18. dubna při Brněnském půlmaratónu. Dlouhodobě se v rámci tréninkové skupiny BehejBrno připravuje více než padesát sportovců.

Foto: behejbrno.com

V Brně umí běhat. A navíc rádi.

Článek
Fotogalerie

Pravidelné společné tréninky se osvědčily už v loňském roce, tentokrát nabízí lidem různých věkových kategorií a výkonnostních skupin atletickou průpravu doplněnou nově kondičním posilováním.

„Každou středu a neděli se schází na 75 minut různorodá skupina běžců. Máme tu třiačtyřicetiletou běžkyni, která se chce udržovat v kondici, i třiadvacetiletého studenta, který hodlá půlmaratón zvládnout pod hranicí 1 hodina 50 minut," říká Martina Mendreková, která zájemce o přípravu na závod společně s Jakubem Čtvrtníčkem a Janem Fiedlerem v Brně trénuje.

Tréninky během týdne doplňují i pravidelné kondiční výběhy zaměřené na obecnou vytrvalost, kdy se společně udržuje tempo okolo šesti a půl minuty na kilometr.

„Od tréninků očekávám výrazné zlepšení běžeckého stylu," věří pětačtyřicetiletý Tomáš, který se ke skupině přidal jako jeden z prvních.

„Společná příprava na rozdíl od individuální rychleji ubíhá, má svůj pevný řád, konzultují se okamžité pocity a bolístky. A najde se čas i na legraci," dodává běžec, jehož dlouhodobým cílem je absolvovat maratón a letos v dubnu chce na poloviční distanci v Brně pokořit hranici 1:45. To o pět let mladší Monika začala s ostatními pravidelně trénovat na podzim. Už předtím absolvovala půlmaratón i kratší závody.

Našla velkou chuť běhat

„Mým cílem bylo zlepšit si závodní časy a především změnit návyky, které jsem si vytvořila při svém individuálním běhání, včetně protahování nebo životosprávy. Neměla jsem informace, jak správně běhat a stravovat se," říká běžkyně, pro kterou je trénink ve skupině novinkou, bez níž si ale už sportování nedokáže představit. „Především jsem našla velkou chuť k běhání. Mojí doménou se staly pravidelné úterní výběhy pod vedením skvělých trenérů. Teď už mě nebaví vyrazit si jen tak sama. Každému bych doporučila najít si svou spřízněnou partu."

Kromě tréninků nabízí organizátoři možnost proběhnout si společně samotnou trať závodů. Loni na podzim si před premiérovým ročníkem závodu 5/10 mil Brnem zkusilo ještě před startem trať vedoucí historickým centrem Brna na 40 běžců. „Vycházíme z toho, že jsou naše závody spíše přátelským setkáním než honbou za výkony," vysvětluje filozofii organizátorů ředitel závodů Aleš Čtvrtníček. Parta lidí okolo něj se nejen společně účastní závodů, ale dvakrát ročně jezdí i na kempy.

Oblíbená lokalita Kořenec

„Na přelomu ledna a února jsme byli v naší oblíbené lokalitě Kořenec, kde jsme se věnovali běžecké přípravě. Zaměřili jsme se na rozvoj vytrvalosti, síly a doplňkové aktivity, které je vhodné zařazovat do tréninku v přípravném období. Naše víkendové kempy si našly spoustu příznivců ze všech koutů republiky, nejen z Brna," dodává Čtvrtníček.

Různorodá skupina běžců z celého Česka i zahraničí se očekává i na Brněnském půlmaratónu 18. dubna. Kdo by chtěl aktivně využít doby do startu závodu a seznámit se s partou běžeckých nadšenců, má stále možnost přijít na společný trénink. Bližší informace jsou k dispozici na webu pulmaratonbrno.cz. Cena za tréninkovou jednotku je spíše symbolických padesát korun.

„Přidat se může opravdu každý i nyní, trénink se snažíme přizpůsobit cílům, které má každý stanovený. Zájemcům taky individuálně poradíme s přípravou podle jejich možností. Obecná průprava na zvyšování kondice je pak společná pro všechny. Chceme, aby si lidé běhání s námi hlavně užívali," zve všechny zájemce trenérka BehejBrno.com Martina Mendreková.

Reklama

Související témata: