Hlavní obsah

Nečekaný doping, který završila česká hymna. Dílo bylo dokonáno

Libor KalousSport.cz

Tisíckrát jsem si řekl NE! Já exhibovat v kostýmu baletky a piškotech nebudu, nepoběžím v rouše ženském, aby se tisícihlavý dav bavil. V Olomouci jsem zaběhl třetí půlmaratón během měsíce pod dvě hodiny, sázka určila poraženého. Tím se stal Jacob, trenér běžeckého seriálu Fast Foot, který nevěřil. Tím pádem on na podzim v Ústí nad Labem navlékne pohádkový kostým a vydá se vstříc jedenadvaceti kilometrům. Gratuluji.

Foto: Facebook: zpátky na vrchol

Fast Foot dorazil do Olomouce. Jdeme na to.

Článek
Fotogalerie

První natáčení lednový den, první klapka a sázka, která se protáhla na pět měsíců. Běžecký novic podává ruku a přijímá výzvu. Bláhově netuší. Půlmaratóny v Karlových Varech, Českých Budějovicích a Olomouci musí dát pod dvě hodiny. Pokud ne, prohraje. Neprohrál.

Úvodní díl a lázeňské město. Čas 1:44:48, velká spokojenost a překvapení, Jacob je mírně rozhozen, začíná být nervózní. Tropický jih Čech, kde se běží ve třiceti stupních. Přes hic, trable nakonec čas 1:50:17. Sobotní Olomouc a díl závěrečný. Záludné výhružky, že mě potká na trati svízel, neberu na vědomí, stopky se zastavují na 1:41:18. Je to za námi.

Jdeme na to

V devatenáct hodin start. Pět a půl tisíce lidí se pomalu mačká v koridoru. Poslední úpravy tkaniček, hodinek, popřát hodně štěstí a vlnící had, který se rozbíhá po olomouckých kostkách, se dostává do pohybu. Chceme se držet s vodiči na 1:40, ale ti mizí v dáli, není místo na proplétání, takže pozvolna, žádný stres.

Postupně se banda dvaceti běžců v dresech Fast Footu trhá. Lepší kusy se oddělují a míří vpřed, nebaví je výletní tempo. Držím se Jacoba, Reného, i Honzy Tuny, který zažívá svoji premiéru a snaží se potvrdit roli černého koně. Daří se mu. Za námi prožívá svoji soukromou bitvu i Karol.

Na sedmém kilometru trojka Jacob, Honza a René zařazuje vyšší rychlostí stupeň, takže jsou v mém zorném poli menší a menší, ale nepanikařím. Když se utavím teď, na konci umřu. Do třináctého kilometru běžím sám, kolem mě jsou tisíce lidí, ale nikdo, kdo by táhnul, navíc přichází krize. Píchání v boku, pod srdcem, nohy tuhnou. "A máme tu krizi, říkám si. Ty si mi tu chyběla, copak si nemohla skočit na někoho jiného, je nás tu dost." Ne, sedla na mě.

Povolený doping

Ale zázraky se dějí. Kolem probíhá člen Fast Footu Petr Pavelek. "Pojď za mnou," slyším. "Nemůžu, běž sám," vydám ze sebe skoro v posunkové řeči. "To dáš." Nejsem zvyklý odmlouvat a přichází - musíš! Během hodiny asi po stodvacáté. Petr zažívá první půlmaratón, ale jako vodič se osvědčuje, drží tempo, dostávám doping, který mě tahá z problémů. Ale po třech kilometrech zase. „Umírám, běž sám," hlásím v jedné zatáčce mezi poli, kde bych nejradši lehnul do jetele a splynul se zemí. "To dáš," dostává se mi další dopingové injekce. Ok. Mozek opět vysílá signál - musíš! Je to už obehraná deska, ale stále hraje.

K tomu fungují lidé podél trati, když křičí, povzbuzují. Na sedmnáctém kilometru vím, že doběhnu. Petr vpředu, já za ním jako tichý pronásledovatel, který se nehne na dva metry. Poslední kilometr jdeme vedle sebe, adrenalin funguje. Závěrečných sto metrů, blíží se modrý cílový koberec a začínají hrát českou hymnu. V ten moment jako bych neměl jedenadvacet kilometrů v nohách. Sprintuju, takhle rychle jsem stovku ještě nikdy nedal. Ruce nahoru, řev a hledám "svého" vodiče. Děkuju. A ještě jednou děkuju. "Bez tebe by to byl dneska prů...". Je to tam, sázka poznala vítěze a poražené.

Premiéry na výbornou

Zatímco já bojoval sám se sebou, Honza Tuna měl premiéru za sebou, potvrdil formu a dostal se pár sekund pod hodinu a 35 minut! Jacob a René ho dovedli do cíle v čase, který má váhu. A váhu si potom autor pořadu A DOST! nehlídal. Tři kuřecí řízky, banány, smažák, šampaňské. Slavit bylo třeba, byla to přece jen premiéra.

Pozadu nezůstala ani Karol, která překvapila sebe a tisíce dalších. Ona, která si nevěřila, trápila se, poznala, jak chutná euforie a slzy štěstí, dojetí, když doběhla. Původně se chtěla dostat do cíle pod tři hodiny, potom pod 2:30, nakonec svůj výkon stlačila pod 2:16! Stav povznesenosti autorku Fenoménu držel ještě hodinu po závodě. Focení, zprávy, facebook. Svět musel vědět, že se jde překonat, když je důvod.

Reklama

Související témata: