Hlavní obsah

Časovaná bomba nevybuchla. Vážil 200 kilo, ale zachránil si život

Šest měsíců se učil chodit, pak se postavil na start. Ještě předtím ale strávil Brian Naykki více než šest let na invalidním vozíku poté, co přišel o část nohy kvůli infekci. Celý život trpěl zdravotními problémy, roky jen seděl, přesto se vzepřel a s pomocí lékařů, trenéra a svého odhodlání uběhl pět kilometrů.

Foto: www.runnersworld.com

Brian Naykki strávil více než šest let na invalidním vozíku, přesto začal běhat.

Článek

Devětatřicetiletý běžec z Minnesoty potřeboval na pět tisíc metrů 1 hodinu 4 minuty a 45 sekund. A to s pravou amputovanou nohou od kolene dolů, velkou nadváhou a jednou ledvinou.

"Lidé jásali, nikdy v životě jsem nedotáhl žádné věci až do konce. Vždycky jsem se vzdal. Lidé mi neustále říkali: tohle nemůžeš dělat. Teď jsem se rozhodl, že budu bojovat až do konce, je to pro mě něco ohromného," řekl spokojený Naykki pro Runner's World Newswire.

Infekce MRSA

Celý život se potýkal s kily navíc. A že jich bylo. Tohle nemůže zakrývat, on to ví, "Jako dítě jsem byl hodně obézní, nic jsem nedělal. Ve škole jsem byl i šikanován," přiznal. Ponižování se nedočkal jen ve škole, ale také u nejbližších, což je rodina. Pokoušel se bojovat s kily, ale nikdy nevyhrál, vždy se vrátil k pohodlí, které mu ještě více ubližovalo. V roce 2007 mu byla amputována část nohy a dostavily se deprese. Za problémy mohla nákaza MRSA, což je Methicilin-rezistentní zlatý stafylokok. Bakterie odpovědná za obtížně léčitelné infekce.

"Byl jsem hrozně deprimovaný a naštvaný, protože jsem ztratil svoji práci. Nemohl jsem pracovat, protože jsem strávil hodně času v nemocnici. Jen jsem žil v pokoji a hrál celé dny Xbox. Byl jsem odtrhnut od rodiny, nestaral jsem se o sebe, nekoupal jsem se měsíce, chtěl jsem zemřít," řekl otevřeně.

Lékař ho varoval před brzkým koncem života

Jenže v roce 2013 přišel zlom. Stačilo varování bílého pláště. Lékař mu bez skrupulí naznačil jeho budoucnost. Ta diagnóza byla neúprosná: "Máš před sebou nanejvýš deset let života!" "To mi otevřelo oči. Jsem diabetik druhého stupně, mám jednu ledvinu a amputovanou nohou. Jsem jako chodící časovaná bomba," netajil se Naykki, chlap, který navíc vážil 205 kilogramů. Ale tato zdravotní puma nevybuchla. Naštěstí.

Všechy své neduhy vzal, sepsal a kontaktoval trenéra Seana Huddlestona. Vyměnili si informace a přišel živý život po umírajícím životě. Naykki přešel téměř výhradně na veganskou stravu, začal cvičit, pohybovat se a váha šla pomalu dolů. V současné době má 134 kilo, což je o 71 kilo méně, ale chtěl by ze svého těla ukrojit dalších více než třicet.

I když ještě není u konce, má za sebou prvních pět běžeckých kilometrů na čas. U těch nechce zůstat, rád by přidal další závody, také chce vylepšit boj se stopkami. "Nezáleží na tom, jestli bojujete s alkoholem, drogami či váhou. Důležité je získat práci a zkoušet jít den po dni, až se dostanete k cíli. Když jsem viděl cílovou čáru závodu na pět kilometrů, byla to ta největší věc mého života. Bylo to jako... wow, doběhnu do cíle. Stejné to bude i s hubnutím. Chci to dokončit."

Dokázali byste takto radikálně změnit svůj život?
Ano
28,3 %
Nezažil(a) jsem, neumím si to představit.
61,8 %
Ne
9,9 %
Celkem hlasovalo 2609 čtenářů.

Reklama

Související témata: