Hlavní obsah

Malý Superman provádí neuvěřitelné věci. Překonáte ho?

Při pohledu na jeho postavu, kterou doplňují velké brýle, byste patrně nečekali, že se v tomto těle skrývá běžecký nadšenec, který má za sebou 103 maratónů v 50 státech USA. Takový je třiašedesátiletý Američan Mike Nusblat. I přes svůj věk nezpomaluje, stále se chystá načítat další běžecké zářezy.

Foto: lohud.com

Američan Mike Nusblat má 63 let, už má v nohách 103 maratónů, většinu pod 4 hodiny.

Článek

"Je to malý Superman," řekl o něm jeho běžecký kolega Steve Lonergan pro server lohud.com. Nusblat i přes svůj věk dokázal uběhnout i pět maratónů za šest týdnů.

Jeho běžecká mašina se rozjela v roce 1999, 102 maratónů dokázal zaběhnout pod čtyři hodiny. V loňském roce jich běžel osmnáct, letos o jeden méně. Louisiana, Wyoming, Idaho, Utah, Montana, Michigan a Kalifornie. Tam všude otiskl své tenisky.

Před pár týdny se dostal do klubu „50", když uběhl padesátý maratón v padesátém státě USA. Stalo se tak v Honolulu na Havaji. Prolomil opět čtyři hodiny, obsadil 31. místo ve své věkové kategorii z více jako tisícovky soupeřů. „Existuje šest lidí na zemi, kteří uběhli padesát států pokaždé pod tři hodiny. To je úžasné," nechce poutat pozornost muž, který nebyl ještě v minulém století běžcem. Jeho otec emigroval do USA z Ruska. Do Ameriky přišel jako jedno z pěti dětí, když mu bylo sedm let.

Maratón v New Yorku dokončil nejrychleji v čase 3:27:44. Jeho nejlepší čas patří ale Bostonu - 3:22:58. Na bývalého milovníka cyklistiky solidní čas.

Nešel přes bolest, přestal

Než se vydal na svůj první takový závod, připravoval se tři roky. Měl strach, teď se mu zdají takové vzpomínky úsměvné. Jeho běžecký životopis obsahuje osm maratónů v Bostonu, deset v New Yorku. Spolu s otcem byli „soupeři" na trati. „Byla to přátelská rivalita," řekl o svém zesnulém otci Nusblat, který trénuje pravidelně pětkrát týdně, aby zůstal zdravý. V roce 2009 tomu tak ale nebylo. Který běžec neměl problémy s kolenem. Dva měsíce pauza a v tomto roce zvládl jen čtyři maratónské distance.

„Přestal jsem běhat, nechtěl jsem utíkat s bolestí. Byla to nejchytřejší věc, kterou jsem kdy udělal. Snažím se být k sobě ohleduplný."

Běhání nebere jen jako sport, ale také jako možnost poznat nová místa. Nusblat preferuje historické oblasti, krajinu. Rád by si zaběhl také v Německu, v Anglii. Aniž by si to dokázal na začátku představit, běh mu dal více, než si mohl představit. „Ani jsem nevěděl, že běhání má takový potenciál," nechal se slyšet. „Dělá neuvěřitelné věci. On prostě běží a běží jako moderní Forrest Gump," dodal Lonergan.

Reklama

Související témata: