Hlavní obsah

Štěpánek vyřadil pátého nasazeného Gonzaleze

PAŘÍŽ

Pět českých tenistů a tenistek v úterý prošlo prvním kolem grandslamového French Open. Účast ve druhém kole si zajistili Radek Štěpánek, Bohdan Ulihrach, Jan Hájek, Nicole Vaidišová a Květa Peschkeová. Zápas českého tenisty Tomáše Berdycha se Španělem Guillermem Garciou-Lopezem byl za stavu 5:7, 4:6 a 2:2 kvůli tmě na Roland Garros přerušen a bude se dohrávat ve středu.

Článek

Štěpánek překvapivě vyřadil Chilana Fernanda Gonzaleze. Pátého nasazeného Jihoameričana porazil ve třech setech 6:2, 6:2 a 6:4. Český tenista byl před zápasem považován za outsidera. Finalista Australian Open Gonzalez na antuce hrál před dvěma týdny finále turnaje série Masters v Římě, zatímco český tenista na antukových turnajích postoupil, jen když mu soupeř vzdal.

Kvůli přípravě na pařížský grandslam se osmadvacetiletý tenista omluvil z účasti na Světovém poháru v Düsseldorfu a ve francouzské metropoli favorita dokonale zaskočil. Zahrál 29 vítězných míčů oproti soupeřovým sedmi, ani jednou neztratil podání a za necelé dvě hodiny hladce postoupil do druhého kola.

V něm se Štěpánek utká s domácím Edouardem Rogerem-Vasselinem, který startuje díky divoké kartě od pořadatelů.

Ulihrach se vrátil vítězně

Jednatřicetiletý český tenista Bohdan Ulihrach se po téměř dvou letech vrátil na grandslamový turnaj ve velkém stylu. V dnešním duelu 1. kola Roland Garros si poradil s turnajovou čtyřiadvacítkou Slovákem Dominikem Hrbatým, když ho porazil 6:3, 6:2, 5:7, 6:7 a 6:4.

Bývalý daviscupový reprezentant sice bez větších potíží vyhrál první dva sety, Hrbatý ale dokázal vyrovnat a nakonec Ulihrachovi podlehl v téměř tříhodinové bitvě. K triumfu pomohl českému tenistovi zejména dobrý servis, když soupeři nasázel 14 es.

Ve druhém kola čeká Ulihracha jeho krajan Jan Hájek, který si dnes poradil se Švédem Thomasem Johanssonem.

Dlouhý neotočil, Hernych vzdal 

Neúspěšný maratónský zápas s Němcem Philippem Kohlschreiberem absolvoval Lukáš Dlouhý. Proti osmadvacátému nasazenému dokázal dvakrát dotáhnout ztrátu setu, ale v rozhodující páté sadě, trvající bez sedmi minut dvě hodiny, prohrál 15:17.

Jen pár míčů se proti tomu na kurtu zdržel český tenista Jan Hernych. K zápasu se třináctým nasazeným Rusem Michailem Južným sice nastoupil, ale kvůli potížím se zády rychle vzdal.

Vaidišová se úspěšně vrátila po zranění 

Ve druhém kole je i nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová. Loňská semifinalistka zvládla utkání se Švýcarkou Emmanuelle Gagliardiovou, kterou porazila 6:4 a 6:3. V dalším zápase ji na pařížské antuce čeká vítězka duelu mezi Akgul Amanmuradovovou z Uzbekistánu a Vaniou Kingovou z USA.

Na Vaidišové byla znát dlouhá herní pauza zaviněná zraněním pravého zápěstí. Dělala poměrně velké množství chyb, trápil ji především obouručný bekhend. Mohla se však opřít o výborné podání, a kdyby v úvodním setu lépe využívala brejkboly, mohl mít zápas jednoznačnější průběh. Nakonec proměnila až osmý brejkbol v desáté hře a vyhrála 6:4.

Ve druhé sadě se dostala do vedení 3:0, ale švýcarská tenistka jí poprvé v zápase vzala podání a snížila. Vaidišové, která si během utkání protřepávala nedávno zraněnou ruku, se však znovu podařil brejk a za stavu 5:2 si při podání soupeřky vypracovala dva mečboly. Ty ještě neproměnila, ale v následující hře při vlastním servisu už byla úspěšná.

Peschkeová zaskočila Petrovovou

Tenistka Květa Peschkeová v prvním kole Roland Garros zaskočila jedenáctou nasazenou Naděždu Petrovovou. Česká hráčka, která se nyní věnuje především čtyřhře a o účast v hlavní soutěži musela bojovat v kvalifikaci, vyhrála první set 7:5. Druhý sice stejným poměrem ztratila, ale v rozhodující sadě nadělila favorizované soupeřce za jednadvacet minut "kanára".

Peschkeová porazila Petrovovou vůbec poprvé v kariéře. Nejslavnější duel s ní odehrála před dvěma lety v osmifinále Wimbledonu, kde nevyužila mečboly a vypadla. Šanci na postup využila a ve druhém kole si zahraje s vítězkou zápasu mezi domácí Stephanií Cohenovou-Alorovou a Anastasií Jakimovovou z Běloruska.

Čeští tenisté na Roland Garros 2007
Muži, dvouhra - 1. kolo
Južnyj (13-Rus.) - Hernych (ČR) 0:0 skreč, Štěpánek (ČR) - Gonzalez (5-Chile) 6:2, 6:2, 6:4, Kohlschreiber (28-Něm.) - Dlouhý (ČR) 2:6, 6:3, 5:7, 6:4, 17:15, Ulihrach (ČR) - Hrbatý (24-SR) 6:3, 6:2, 5:7, 6:7 (3:7), 6:4, Hájek (ČR) - T. Johansson (Švéd.) 7:5, 7:6 (7:3), 7:6 (7:3).
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Vaidišová (6-ČR) - Gagliardiová (Švýc.) 6:4, 6:3, Peschkeová (ČR) - Petrovová (11-Rus.) 7:5, 5:7, 6:0.

Reklama