Hlavní obsah

Šafářová vyřadila na RG Mauresmovou, Hájek vzdal

PAŘÍŽ

Tenistka Lucie Šafářová vyřadila ve třetím kole pařížského grandslamového turnaje Roland Garros pátou nasazenou domácí naději Amélii Mauresmovou a postoupila do osmifinále. Bývalou světovou jedničku česká hráčka porazila za hodinu a 53 minut po setech 6:3 a 7:6 a její příští soupeřkou bude Ruska Anna Čakvetadzeová.

Článek

První set vyhrála Šafářová za 44 minut 6:3, ale ve druhé sadě rychle prohrávala už o tři gamy. Vzápětí však dvakrát prolomila podání Francouzky a po svém vydřeném servisu otočila skóre na 4:3 ve svůj prospěch. V dalším průběhu už si obě tenistky svá podání pohlídaly do stavu 6:6 a přišel na řadu tie-break.

Hned na úvod se Mauresmové povedla dvojchyba a to samé vzápětí předvedla i česká tenistka. Šafářová, která začala podávat jako první, držela neustále vedení a za stavu 3:2 vyšla úspěšněji z fantasticky zahrané výměny, kdy obě hráčky dobíhaly už takřka nemožné míče. Za stavu 6:3 Mauresmová zahrála míč do sítě a Šafářová mohla slavit.

Šafářová zopakovala proti Mauresmové úspěch z Australian Open, kde ji vyřadila o kolo později. Francouzka se teprve před pár týdny vrátila na kurty po dvouměsíční pauze kvůli operaci slepého střeva, takže před French Open byla s odhadem svých šancí opatrná. "Neměla jsem pro tento turnaj žádný cíl, protože jsem neměla dost přípravy. V každém zápase ze sebe chcete vydat to nejlepší a dojít až do konce, ale mně to dnes nestačilo," řekla v rozhovoru přímo na kurtu. Už loni ji v Paříži o šanci na titul připravila česká tenistka, v osmifinále ji vyřadila Nicole Vaidišová.

Šafářová dnes neztrácela hlavu ani za nepříznivých stavů. "Bojovala jsem o každý bod, nikdy se nevzdávám," poznamenala těsně po skončení zápasu tenistka, která teprve loni na US Open poprvé v kariéře postoupila do druhého kola grandslamu. Letos už má na elitních turnajích nesrovnatelně lepší bilanci - po čtvrtfinále v Melbourne bude útočit na minimálně stejný výsledek také v Paříži.

Jan Hájek vzdal svůj zápas třetího kola s Kypřanem Marcosem Baghdatisem. Poslední český zástupce v mužské dvouhře v utkání s šestnáctým nasazeným prohrál úvodní dvě sady dvakrát 2:6 a do třetí už nenastoupil. 

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík