Hlavní obsah

Heninová slaví v Paříži třetí triumf v řadě

Belgická tenistka Justine Heninová počtvrté v kariéře vyhrála Roland Garros. V jednoznačném finále antukového grandslamu v sobotu porazila 6:1 a 6:2 Srbku Anu Ivanovičovou. Světová i turnajová jednička triumfovala na French Open potřetí za sebou a zopakovala dosud ojedinělý úspěch Moniky Selešové z let 1990-1992. Na pařížské antuce byla Heninová nejlepší i v roce 2003.

Článek

Ivanovičová nastoupila ke svému prvnímu grandslamovému finále s úsměvem a nebojácně. Útočná hra se jí vyplatila hned v úvodním gamu, kdy si vypracovala brejkbol, který jí belgická soupeřka darovala dvojchybou. Pak měla srbská tenistka hned několik šancí na potvrzení brejku, ale Heninová ve vyrovnané druhé hře srovnala skóre. Zápas se tím otočil na její stranu. "Mohlo to zápas změnit, pak jsem začala být hrozně nervózní," řekla o promarněných šancích přímo na kurtu Ivanovičová.

Nedařil se jí první servis, který byl v celém průběhu turnaje její velkou zbraní. "Nemohla jsem se do něj vůbec dostat, nešly mi nadhozy," uvedla. Pod tlakem trpělivě a přesně hrající Heninové začala Srbka chybovat, nedostala se do hry a za čtyřiatřicet minut prohrála první set hladce 1:6.

Ivanovičová se trápila na servisu

Druhá sada začala ve stejném rytmu, jako skončila ta první. Ivanovičová se znovu trápila na servisu a po celkově čtvrté dvojchybě v zápase o něj hned v první hře přišla. Heninová vzápětí potvrdila brejk a získala osmou hru za sebou. Až pak se devatenáctileté Srbce podařilo sérii zastavit, když čistou hrou vůbec poprvé v zápase uspěla při svém podání.

Naprosto jednoznačný vývoj zápasu to však neotočilo. Heninová pokračovala ve výborné obranné hře a ve vhodnou chvíli se nebála zaútočit, zatímco sedmá nasazená soupeřka zřejmě pod tlakem prvního velkého finále a kvalit soupeřky zdaleka nepředváděla výkon, díky němuž se v Paříži dostala až do boje o titul. Znovu ztratila servis a světová jednička jistě kráčela k dalšímu pařížskému triumfu. Ivanovičová sice ještě jednou zabodovala při svém podání, ale na víc se nezmohla. Druhý set prohrála za jednatřicet minut 2:6.

Heninová proměnila hned první mečbol přesným volejem a radostí u sítě vyhodila raketu do vzduchu. Celým turnajem prošla bez ztráty setu k celkově šestému grandslamovému titulu. Dnes mohla o úspěchu pochybovat jen v úvodu. "Byl to těžký začátek zápasu, ale pak se mi už všechno dařilo," řekla staronová šampionka. Trofej jí předala francouzská tenistka Mary Pierceová, která si momentálně léčí vážně zraněné koleno.

ROLAND GARROS 2007
Ženy
Dvouhra - finále:
Heninová (1-Belg.) - Ivanovičová (7-Srb.) 6:1, 6:2.

Reklama

Související témata: