Hlavní obsah

Tenista Berdych získal v Halle první titul na trávě

Jednadvacetiletý český tenista Tomáš Berdych v neděli vybojoval třetí turnajový titul na okruhu ATP a první na travnatém povrchu. V německém Halle jej nezastavil ve finále ani soupeř z Kypru Marcos Baghdatis, jehož Berdych porazil 7:5 a 6:4. Za trofejí dokráčel bez ztráty jediného setu a pozvedl si sebevědomí před Wimbledonem, který začne za týden.

Článek

Berdycha loni těsně pod vrcholem na podniku Gerry Weber Open v Halle zastavila světová jednička Roger Federer. Při jeho letošní neúčasti český hráč ve skrytu duše pomýšlel na prvenství a od Baghdatise se o něj nenechal obrat. O čtvrt roku staršího soupeře, semifinalistu loňského Wimbledonu, zdolal ve dvou setech a pokazil mu nedělní 22. narozeniny.

"Je to fantastické, skvělý pocit. Loni jsem ceremoniálu přihlížel jen jako divák, teď je to úplně něco jiného," řekl Berdych německé televizi ZDF.

V úvodní sadě si oba tenisté až do desátého gamu drželi svá podání, ale následně musel Berdych odvracet dva setboly. "Nebyla to příjemná situace," konstatoval momentálně nejlepší český tenista. Podařilo se mu nicméně srovnat stav a naopak sám soupeři servis prolomil. Brejk potvrdil na 7:5 a za 43 minut byl na polovině cesty za kýženým titulem.

V druhé sadě se rychle ujal vedení 2:0 a za stavu 5:4 podával na vítězství. Baghdatisovi ještě svitla šance, ale brejkbol nevyužil a po forhendu do sítě vyletěly Berdychovi triumfálně ruce nad hlavu. Finále trvalo hodinu a 20 minut, na zaplněných tribunách českému hráči aplaudovalo 12 000 diváků.

Turnajového titulu se dočkal po roce a sedmi měsících. Premiérový si rodák z Valašského Meziříčí odvezl v září 2004 z Palerma, kde dobyl tamní antuku. O rok později v listopadu pokořil všechny soupeře na Masters v Paříži, které se hraje na koberci. S první trofejí na trávě převzal i prémii 96 000 eur (téměř 2,8 miliónu korun) a do světového žebříčku si připsal 225 bodů.

Baghdatis místo vítězného poháru převzal alespoň narozeninový dort a poslechl si od diváků tradiční píseň Happy Birthday. "Něco podobného jsem nikdy nezažil," poděkoval dojatý Kypřan.

HALLE
Dvouhra - finále:
Berdych (4-ČR) - Baghdatis (8-Kypr) 7:5, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Aspelin, Knowle (3-Švéd./Rak.) - Santoro, Zimonjič (2-Fr./Srb.) 6:4, 7:6 (7:5).

Reklama