Hlavní obsah

Cyklistický průšvih a ostuda: časovka zrušena!

DOMAŠOV

Ostuda mezinárodního kalibru je na světě. Postarali se o ní pořadatelé čtvrteční časovky na mistrovství republiky silničních cyklistů z Favoritu Brno. Protože v Domašově neuzavřeli trať a jelo se za plného provozu, závodníkům šlo mezi auty, kamióny a traktory doslova o život. Závody všech kategorií byly posléze zrušeny.

Článek

„Nenechám si závodníky zabít,“ uvedl ředitel týmu PSK Whirlpool Vladimír Vávra, který je i šéfem silniční komise Českého svazu cyklistiky (ČSC). „Je to špatné pro celou naší cyklistiku, jednoznačná chyba organizátorů,“ kroutil hlavou prezident svazu Marian Štetina.

V Domašově podle programu absolvovaly časovku ženy, odstartovat ještě stihlo osm juniorů, ale v průběhu jejich snažení už bylo jasné, že výsledky budou anulovány. Lada Kozlíková si tak na svůj rekordní čtyřicátý domácí titul musí počkat, přestože byla nejrychlejší. Třetí místo by brala rychlobruslařka Martina Sáblíková, která na Kozlíkovou ztratila 22 vteřin. „Netušila jsem, že to bude takový průšvih. Jsem ráda, že jsem to přežila,“ oddychla si Kozlíková, ženská cyklistická jednička.

Adrenalin na silnici

„To, čeho jsme tady byly svědky, je fakt hrozné. Snad si cyklistika zaslouží, aby takový závod byl bezpečný. Někdo říká, že je cyklistika nudný sport, ale dnes to byl opravdu adrenalin,“ přiznávala (ne)mistryně republiky. „Jednou jsem musela úplně zabrzdit, najelo přede mě auto,“ prozradila Sáblíková, která počítá v závěru července se startem na mistrovství Evropy v Sofii. „Akorát si tady mohla rozbít hubu,“ kroutil hlavou její trenér Petr Novák.

Organizátoři z brněnského Favoritu slyšeli oprávněně ze všech stran jen nadávky na jejich amatérismus. Lepší „reklamu“ na oslavy padesáti let založení oddílu si skutečně nemohli udělat... „Průšvih to asi je,“ řekl ředitel závodu Zdeněk Valenta.

Přitom uzavření trati při časovce je naprostá nutnost. Vždyť závodníci jezdí oběma směry. Ve vesničce Domašov se však klidně promenádovali po trase místní traktoristé vezoucí na valníku seno, v jednu chvíli vjelo bez problémů na trať i auto s velkou míchačkou plnou betonu... „Dělali jsme si průzkum a zjistili jsme, že by se za těchto podmínek jet mohlo. V dnešní době je kdekoliv velký problém uzavřít trasu,“ hájil se nepochopitelně Valenta.

„Tohle jsem v kariéře nezažil ani na žákovských závodech. Byl to malér. Ale je lepší odvolat časovku, než aby se někdo zabil,“ přiznal bývalý závodník Lubor Tesař. Sám se snaží na šampionátu zajistit servis závodníkům ze zahraničních profesionálních týmů.

„Na časovku jsem trénoval jak blázen. Teď musím zavolat vedení naší stáje, jestli mám vůbec startovat v neděli. Aby to zase nezrušili... Možná by pro mě byl lepší trénink, protože mám jet za týden jako lídr na závod Kolem Rakouska,“ prohlásil jeden z favoritů časovky František Raboň z německého týmu T-Mobile.

Belgie se bude smát

V podobném duchu hovořil i skvělý cyklokrosař Zdeněk Štybar z belgického týmu Fidea. „Jel jsem se kvůli mistráku z Belgie. Čtrnáct dní jsem sháněl kolo na časovku, které mi nakonec poskytl můj velký soupeř Niels Albert. Až se vrátím do Belgie, tak se mi tam všichni vysmějou,“ řekl Štybar, který v Belgii celý rok žije. „Byla to naprostá ignorace nás závodníků. Přece není možné, aby vám pod kolo skočil z vedlejší jezedák s traktorem. Snad se do neděle organizátoři proberou,“ doplnil Roman Kreuziger z italského týmu Liquigas.

„Kvůli neregulérnosti trati bylo vše kompletně zrušeno. Měli jsme vážné obavy o život závodníků,“ uvedl hlavní rozhodčí Richard Kratochvíl. Co nakonec bude s mistrovskou časovkou? Ještě ve čtvrtek se sejde prezídium ČSC a rozhodne o náhradním řešení. Silniční závody by se o víkendu měly uskutečnit podle plánu. Organizátoři slíbili alespoň částečnou uzavírku okruhu v plné součinnosti s Policií ČR. Dá Bůh, že se opravdu pojede...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články