Hlavní obsah

Rasmussen tvrdí, že nedopoval a jeho kariéra je v troskách

Přestože je momentálně považován za dopingového hříšníka číslo jedna, trvá cyklista Michael Rasmussen na své nevině. Dosavadní lídr Tour de France, který byl ve středu před půlnocí odvolán ze závodu a následně vyhozen ze stáje Rabobank, to řekl nizozemskému listu Algemeen Dagblad. "Je to velmi tvrdá rána pod pás. Vůbec nevím, co bych měl dělat, nebo kam bych měl jít. Moje kariéra je v troskách," řekl třiatřicetiletý Dán.

Článek

"Myslím si, že si na mě pouze fanoušci i lidé z pelotonu vybíjejí frustraci a problémy. Jen za poslední dva týdny jsem byl testován sedmnáctkrát a ani jednou pozitivně. Nevím, čím víc bych měl svět přesvědčit, že jsem nedopoval. Stále tvrdím, že jsem nikdy nedopoval," prohlásil cyklista.

Naopak ředitel Tour Christian Prudhomme je spokojen. "Rasmussenův vyhazov je nejlepší věcí, která nás za poslední dny potkala. Bohužel i v jeho případě musíme ctít presumpci neviny," řekl agentuře AFP. "Pořadí závodu je konečně věrohodné," dodal funkcionář přesto, že lídrem Tour je Španěl Alberto Contador, který byl zapleten do skandálu s krevním dopingem kolem lékaře Eufemiano Fuentese. "Pochybnosti zde budou pořád, ale byl očištěn. To je jediné, co mě zajímá," dodal Prudhomme.

Rasmussena se stáj Rabobank rozhodla propustit, protože ve čtyřech případech nenahlásil dopingovým komisařům místo svého pobytu. Tři taková provinění jsou podle regulí považována za stejný prohřešek jako samotný doping a trestají se dvouletým zákazem činnosti.

Rozhodnutí opřela údajně o svědectví bývalého italského závodníka Davida Cassaniho, který tvrdil, že potkal v červnu Rasmussena v Itálii. Dán přitom nahlásil, že se bude připravovat v Mexiku. "Rozhodně jsem v té době v Itálii nebyl. Musel si mě s někým splést. Pro jeho tvrzení nemají ten nejmenší důkaz," citoval dnes Rasmussena dánský deník BT. Podle jiných zpráv se ale bývalý jezdec Rabobanku k pobytu v Itálii přiznal.

Celou kauzu hodlá navíc důkladně prozkoumat Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a případně pak zahájí s Rasmussenem disciplinární řízení. "UCI prověří důvody, které vedly tým Rabobank k jeho (Rasmussenově) suspendaci. Pokud získáme důkaz, že pan Rasmussen nepodával přesné informace o místě svého pobytu, zahájíme s ním disciplinární řízení," uvedla UCI na své internetové stránce.

Reklama