Hlavní obsah

LeMond: Letošní Tour by neměla mít vítěze

PRAHA

Trojnásobný vítěz Tour de France Greg LeMond vyslovil domněnku, že letošní ročník slavného závodu, jehož renomé se krčí ve stínu dopingových skandálů, by neměl mít vítěze. Americký cyklista, jenž ve Francii triumfoval na přelomu 80. a 90. let si každopádně nemyslí, že by aféry mohly vést až ke zrušení podniku s téměř stoletou tradicí.

Článek

„Přivítal bych, kdyby letošní Tour neměla vítěze. Po těch skandálech by to bylo symbolické,“ uvedl pro BBC historicky první Američan, který vyhrál Tour. Šestačtyřicetiletý rodák z kalifornského Lakewoodu nicméně věří, že existence slavného závodu ohrožena není. „Tour je událost s velkým U. Má za sebou ohromnou historii. Tour jednoduše skončit nemůže,“ doplnil.

Současné skandály podle LeMonda říkají mnohé o současném stavu cyklistiky. „Jsem velkým pesimistou, co se týká důvěryhodnosti cyklistiky. Pokaždé, když mám pocit, že se věci obracejí k lepšímu, přijde podobná rána,“ prohlásil.

Na letošní Tour měl pozitivní dopingový nález jeden z favoritů Alexander Vinokurov z Kazachstánu a Ital Cristian Moreni. Jejich týmy Astana, resp. Cofidis následně ukončily své působení v závodu. Ještě před startem Tour měl pozitivní nález Patrick Sinkewitz. Tým Rabobank navíc odvolal lídra průběžného pořadí Michaela Rasmussena z Dánska, který sice nebyl pozitivně testován, ale během přípravy opakovaně nehlásil místo svého pobytu, čímž porušil antidopingové předpisy.

Vyhazov dánského cyklisty ale podle LeMonda nebyl zcela férový. „Nepřistihli ho při dopingu. Vzali v úvahu jen jeho chování. Jenže stejným úhlem pohledu by se v tom případě měli dívat i na ostatní závodníky. Okolo mnohých se vznáší stín podezření, mnozí mají vazby na podezřelé lékaře. Přitom je ale nikdo netrestá,“ řekl LeMond, který v minulosti kvůli podezřelým kontaktům kritizoval i sedminásobného vítěze Tour Lance Armstronga.

Reklama