Hlavní obsah

V nominaci na mistrovství světa v Ósace je 22 atletů

Dvaadvacet českých atletů, deset mužů a dvanáct žen, odjede na mistrovství světa, které se koná od 25. srpna do 2. září v japonské Ósace. Nominaci, v níž je největší nadějí desetibojař Roman Šebrle, schválil v pondělí Český atletický svaz. Vedle jedenadvaceti atletů, kteří splnili svazový limit, do ní na divokou kartu zařadil chodkyni Barboru Dibelkovou. Ta skončila pátá na dvacetikilometrové trati na minulém MS v Helsinkách a letos se vrátila po mateřské dovolené.

Článek

Vedle Šebrleho budou mít v Japonsku medailové ambice i česká rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, druhá žena letošních světových tabulek, nejlepší česká tyčkařka historie Kateřina Baďurová, která má v posledních týdnech skvělou formu, diskařka Věra Cechlová či výškař Tomáš Janků. Na MS nejede "limitář" tyčkař Adam Ptáček, který se zotavuje ze zranění lokte.

"Je to méně, než jsem očekával. V prognóze jsem měl kolem třiceti atletů, ale kromě zraněného Adama nikdo ze špičky nechybí. Odlétá relativné silná výprava," řekl dnes na tiskové konferenci reprezentační kouč Václav Fišer. Existuje teoretická možnost, že by ještě dnes na univerziádě v Thajsku někdo další limit splnil. "Pak bude zařazen do týmu," prohlásil Fišer.

Fišer: Odletá silná sestava

"Je to méně, než jsem očekával. V prognóze jsem měl kolem třiceti atletů, ale kromě zraněného Adama nikdo ze špičky nechybí. Odlétá relativné silná výprava," řekl v pondělí na tiskové konferenci reprezentační kouč Václav Fišer. Existovala teoretická možnost, že by ještě dnes na univerziádě v Thajsku někdo další limit splnil, což se však nestalo.

Janků odstoupil v minulém týdnu ze závodu ve Stockholmu, neboť ho trápila křeč ve stehně. "Už je to ale v pořádku," ujistil Janků. "Hlavní bude projít kvalifikací, pak už to bude otevřená soutěž," prohlásil.

Divoké karty, kterou dostala Dibelková, svaz uděluje výjimečně. "Bára ale je velmi výjimečná," připomněl Fišer její páté místo na předloňském MS. "Minule dokázala, že patří ke světové špičce. Dokázala se po porodu vrátit a měla jednu možnost splnit limit, který jí utekl jen o kousek. Její hlavní závod bude za rok na olympiádě a tato sezona ji nakopne. Věřím, že jí to pomůže," řekl trenér.

Jediným běžcem v týmu je Zuzana Hejnová, juniorská vicemistryně světa v závodu na 400 metrů překážek, nejpočetnější a maximálně možné zastoupení mají výškaři. Pojedou vicemistr Evropy Janků, Jaroslav Bába vracející se po zranění i tradiční opora Svatoslav Ton, v soutěži výškařek budou reprezentovat Barbora Laláková, Romana Dubnová a Iva Straková.

Ščerbová má dva limity

Dva limity v sedmiboji a dálce má Denisa Ščerbová, dá však i kvůli termínové kolizi přednost skokanské soutěži. Limit B splnili také tyčkař Štěpán Janáček a oštěpař Jan Syrovátko, ale oba na MS nepojedou kvůli tomu, že lepší výkon předvedli Balner v tyči a Miroslav Guzdek v oštěpu a na šampionát může s limitem B vždy jen jeden atlet z jedné země.

Rekordmanem a nejstarším členem je bývalý trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák, který pojede už na svůj osmý světový šampionát. Poprvé startoval někdejší světový rekordman v desetiboji na MS 1993 ve Stuttgartu. Jeho start však ohrožuje zranění paty. Naopak novicem v týmu je tyčkař Michal Balner, na MS ještě nebyli ani koulař Antonín Žalský, desetibojař Josef Karas, výškařky Laláková a Dubnová, tyčkařka Baďurová, dálkařka Ščerbová a kladivářka Lenka Ledvinová.

Skutečnost, že počet českých atletů na MS v posledních letech klesá, Fišera zatím neznepokojila. Zatímco v Aténách 1997 bylo 30 českých atletů, loni a letos jen 21. "Je to alarmující, ale letos se dařilo na šampionátu do 22 let a ti atleti mají ještě kus cesty před sebou, než uspějí na MS," uvedl. "Teď dorůstá generace, která začala před několika lety. Atletika je sport, kde je třeba trpělivost, ale máme pořád silné hráče," dodal.

Nominace:
Muži:
Jaroslav Bába, Tomáš Janků, Svatoslav Ton (všichni výška), Michal Balner (tyč), Miroslav Guzdek (oštěp), Antonín Žalský, Petr Stehlík (oba koule), Roman Šebrle, Tomáš Dvořák, Josef Karas (všichni desetiboj).
Ženy:
Zuzana Hejnová (400 m př.), Barbora Dibelková (chůze), Denisa Ščerbová (dálka), Barbora Laláková, Romana Dubnová, Iva Straková (všechny výška), Kateřina Baďurová, Pavla Rybová (obě tyč), Věra Cechlová (disk), Barbora Špotáková, Nikola Brejchová (obě oštěp), Lenka Ledvinová (kladivo).

Reklama