Hlavní obsah

Čeští atleti budou na MS v Ósace spoléhat na technické disciplíny

PRAHA

Česká a československá atletika má na Japonsko rozporuplné vzpomínky. Jedinkrát zaznamenala na mistrovství světa naprostý medailový krach - právě v Tokiu 1991. Na druhou stranu oštěpař Jan Železný a trojskokanka Šárka Kašpárková dokázali v druhé půli devadesátých let na Grand Prix v Ósace vítězit. Redakce Sport.cz přináší čtenářům vše podstatné o českých reprezentantech včetně jejich vizitek.

Článek

Českou republiku bude na MS reprezentovat 22 atletů, 12 žen a deset mužů. Je to méně, než se předpokládalo, přesto existuje naděje na podobný medailový zisk jako před dvěma lety v Helsinkách. Tehdy získal desetibojař Roman Šebrle stříbrnou a tyčkařka Pavla Rybová s diskařkou Věrou Cechlovou bronzové medaile. Zlato si do Čech naposledy přivezli oštěpař Jan Železný a desetibojař Tomáš Dvořák, kteří triumfovali v Edmontonu před šesti lety.

Dvořák dorazil už na svůj osmý světový šampionát, ačkoliv vzhledem k jeho zdravotním potížím není ještě jeho start jistý. Poprvé byl ve Stuttgartu 1993. Tolikrát na MS závodili jen oštěpař Jan Železný, kanadský chodec Tim Berrett a německý diskař Lars Riedel. Na opačném pólu v české výpravě stojí osm nováčků.

Bába na posledním MS zaváhal

Nejkvalitnější výkon z české výpravy kromě třech medailistů podala na posledním MS Barbora Dibelková v chodeckém závodě na 20 km, který v novém českém rekordu dokončila pátá, jen 21 vteřin od bronzové medaile. Smůlu měl výškař Jaroslav Bába. Jeho soutěž měla slabší úroveň a zlato viselo nejníže za posledních 22 let. Stačilo na druhý pokus uspět na výšce 232 cm, na metě, kterou již mnohokrát dokázal pokořit. Nakonec ho jediná chyba na 229 cm připravila i o stříbro a Bába se musel spokojit s pátým místem.

Český tým bude letos spoléhat na technické disciplíny. Poslední běžeckou medaili vybojovala Formanová před osmi lety. Z celkových 24 medailí, které čeští a českoslovenští atleti získali na světových šampionátech, jich jen sedm pochází z běžeckých nebo chodeckých soutěží. Všechny, s výjimkou poslední Formanové, navíc pochází z Helsinek 1983 nebo Říma 1987, kde se o ně zasloužila především Jarmila Kratochvílová (dvě individuální a jedna ze štafety) a chodec Jozef Pribilinec (dvě individuální).

Nominace ČR na mistrovství světa v atletice:
400 m př.:
Zuzana Hejnová
20 km chůze:
Barbora Dibelková
Dálka:
Denisa Ščerbová
Výška:
Jaroslav Bába, Tomáš Janků, Svatoslav Ton, Barbora Laláková, Romana Dubnová, Iva Straková
Tyč:
Michal Balner, Kateřina Baďurová, Pavla Rybová
Disk:
Věra Cechlová
Oštěp:
Miroslav Guzdek, Barbora Špotáková, Nikola Brejchová
Koule:
Antonín Žalský, Petr Stehlík
Kladivo:
Lenka Ledvinová
Desetiboj:
Roman Šebrle, Tomáš Dvořák, Josef Karas

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články