Hlavní obsah

Na US Open bude Damm obhajovat deblový titul

grg,ocSport.cz

Pouze Martin Damm dokázal z českých tenistů za posledních osm let vybojovat trofej na grandslamovém turnaji US Open. Damm loni triumfoval společně s Indem Leanderem Paesem ve čtyřhře, v singlu jsou šance českých hráčů a hráček spíše v oblasti teorie. Ze současné generace byla největším úspěchem účast Nikole Vaidišové a Tomáše Berdycha ve čtvrtém kole.

Foto: www.usopen.org

Takhle se loni z triumfu radovali Martin Damm (vpravo) a Leander Paes

Článek

Jejich slavným předchůdcům se přitom podařilo turnaj několikrát vyhrát. Ještě za dob Československa se třikrát šampiónem ve dvouhře stal Ivan Lendl (1985-87) a jednou Hana Mandlíková (1985). V ročníku 1986 se dokonce hrála finále dvouher

Lendl-Mečíř a Navrátilová-Suková. Jana Novotná pak třikrát (1994, 1997, 1998) vyhrála na US Open čtyřhru a jednou mix (1988).

Na letošním ročníku jsou mezi nasazenými tři Češi. V mužské kategorii se do zvýhodněné dvaatřicítky tenistů dostal pouze Tomáš Berdych, který je turnajovou devítkou. Jeho přítelkyni Lucii Šafářové patří mezi ženami číslo dvacet. V dámské části finálového pavouka je z Češek nejvýše nasazená Nicole Vaidišová, turnajová třináctka.

Štěpánkovi hrozí Djokovič

Berdych se v prvním kole utká s Francouzem Marcem Cicquelem. K Radku Štěpánkovi byl los v prvním kole přívětivý, přiřadil mu Argentince Carlose Berlocqa. Ale ve druhém kole by teoreticky mohl narazit na světovou trojku Srba Novaka Djokoviče, který v nedávném turnaji série Masters v Cinncinati porazil Nadala i Federera.

Vaidišová v prvním kole narazí na Rusku Allu Kudrjavcevovou, Šafářová změří síly s Jessicou Moorovou z Austrálie. Další Češka Klára Zakopalová se utká hned v prvním kole se čtvrtou nasazenou Ruskou Světlanou Kuzněcovovou a Iveta Benešová se Švýcarkou Patty Schnyderovou, turnajovou jedenáctkou.

Profily českých tenistů a tenistek na US Open 2007:
MUŽI:ŽENY
Tomáš BerdychIveta Benešová
Radek ŠtěpánekPetra Cetkovská
Martin Damm (čtyřhra)Lucie Šafářová
....Nicole Vaidišová
....Renata Voráčová
....Klára Zakopalová

Reklama