Hlavní obsah

Hejnová vylepšila český rekord na 400 m překážek o 79 setin

Zuzana Hejnová vylepšila na mistrovství světa v Ósace o plných 79 setin vlastní český rekord v běhu na 400 metrů překážek. V semifinále v úterý česká reprezentantka dosáhla času 55,04 sekundy, ale na šestém místě v jejím běhu jí to na postup mezi osm nejlepších nestačilo.

Článek

Teprve dvacetiletá rodačka z Liberce už v rozbězích potvrdila, že formu načasovala přesně na vrchol sezóny. Do semifinále prošla časem jen o čtyři setiny horším, než bylo její dosavadní maximum z loňského června, kdy při první lize Evropského poháru v Praze na Strahově naposledy vymazala z čela domácích tabulek svoji konkurentku Alenu Rücklovou.

"Úplně mi to vyrazilo dech. Běželo se mi super, nevytuhla jsem, běžela jsem plynule, byly skvělé podmínky, prostě všechno mi sedlo," vypočítala Hejnová novinářům pozitiva zatím životního závodu. Výslednému času ani nemohla uvěřit. "Když jsem to viděla, myslela jsem, že to je chyba," dodala.

Do tréninkového deníku si na letošní rok napsala výkon 55,18 sekundy, její sestra Michaela tipovala čas dokonce o desetinu lepší. "Se jí něco zdá a skoro to na setinu tipne," usmívala se. Kam to vůbec půjde dál? "To já vůbec netuším, těžko říct. Doufám, že to půjde jenom samo," naznačila, že věří v další výkonnostní posun.

Na finále ale v úterý vůbec nemyslela, jejím cílem byl právě rekordní čas. "Jestli ho nezaběhne, tak si za to bude moct sama. Má skvělou formu," znělo v kuloárech české výpravy před závodem. "S takovým osobákem, pokud se budu dál zlepšovat, bych ale na příští finále na MS myslet mohla," prohlásila Hejnová. I olympijské hry má v hledáčku. "Jestli to půjde takovým tempem, tak jasně," plánovala.

Stejně jako před dvěma roky v Helsinkách postoupila Hejnová do semifinále, kde tentokrát v součtu časů obsadila celkové 13. místo. V semifinále byla i na loňském mistrovství Evropy, k jejím největším úspěchům z mládežnických kategorií patří titul z dorosteneckého MS, stříbro z juniorského MS a bronz z evropského juniorského šampionátu. Vycházející hvězda české atletiky se letos stala i domácí šampionkou v halovém pětiboji.

Reklama