Hlavní obsah

Basketbalisté boj s Turky nezvládli, na ME končí

PRAHA

Už po prvních třech zápasech skončilo pro české basketbalisty mistrovství Evropy ve Španělsku. Po úvodních porážkách s Německem a Litvou nestačili ani na posledního soupeře ve skupině, s Tureckem prohráli 72:80. Češi v celém zápase tahali za kratší konec, soupeř vedl v jednu chvíli dokonce už o osmnáct bodů.

Článek

Z první čtvrtiny neuběhly ani tři minuty a po trojce Okura už čeští basketbalisté prohrávali 0:7. Vázly přihrávky a přibývalo zbytečných chyb v obraně, kde byla až příliš volná okénka pro smečující Turky. Mizérii české hry podtrhl za stavu 2:11 Jiří Welsch, jenž neproměnil ani jeden z trestných hodů. Hvězda Turků Okur hned vzápětí ještě zvýšil náskok. Český tým se i nadále trápil a pouze díky kratšímu hernímu útlumu soupeře prohráli první část „jen“ o třináct bodů.

Do druhé části vlétl český tým jako vyměněný, výrazně zlepšil důraz v obraně a začal se prosazovat i pod košem soupeře. Pět minut před poločasovou přestávkou  tak rázem činil rozdíl ve skóre už jen pět bodů. Bylo to však jen chvilkové poblouznění, Češi v dalším průběhu nedokázali skórovat ani z jasných pozic, Welsch nasbíral během prvního poločasu pouhé dva body. Naproti tomu Turci zahráli patnáct bodů v řadě, hodně jim pomohl příchod Kutluaye, autora tří proměněných trojek.

Vrubl s Krausem přinesli oživení

Byl to právě Kutluay, který hned v úvodu třetí čtvrtiny bezchybně proměnil svůj čtvrtý trojkový pokus a brzy přidal i pátý. Také Češi potřebovali nový impulz, který jim na moment dodaly čerstvé příchody Vrubla a Krause. Prvně jmenovaný pomohl zvýšit agresivitu týmu, Kraus předvedl dvě úspěšné trojky. Ostatní se nicméně nepřidali, do poslední části vstupoval český tým s desetibodovým mankem.

Ten dokázali za přispění Vrubla výrazně snížit necelých šest minut před koncem zápasu, kdy vedli Turci už jen o šest bodů. Kdyby vzápětí Welsch proměnil alespoň jeden z trestných hodů, mohlo být ještě lépe. Jenže pak předvedl svůj hvězdný okamžik Okur - ač faulovaný, trefil koš z trojkového pokusu a ještě přidal úspěšný trestný hod. Turci už si dokázali náskok udržet, český tým už ke zkorigování skóre nepustili.

Česká republika - Turecko 72:80 (15:28, 31:46, 49:59)
Nejvíce bodů: Bartoň 22, Benda 14, Whitfield 6 - Turkoglu 22, Kutluay 17, Okur 16.
Konečná tabulka skupiny C:
1. Litva330264:2246
2. Německo321242:2115
3. Turecko312198:2364
4. Česko303225:2583

Reklama

Související témata: