Hlavní obsah

Praha už zná termín pro konání olympiády

PRAHA

O pořadateli olympijských her v roce 2016 sice Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodne až v říjnu 2009, ale Praha už zná termín, kdy by je uspořádala. Pokud by v boji o ně uspěla, což však není při prvním pokusu pravděpodobné, olympiáda by začala 29. července 2016 a skončila 14. srpna.

Foto: Sport.cz

Praha se uchází o pořádání letních olympijských her 2016.

Článek

„Ten termín vybral Český olympijský výbor, musel se vejít do rozmezí stanového MOV,“ vysvětluje ředitel společnosti Praha olympijská Tomáš Petera.

Spolu se svým týmem se nyní věnuje vyplňování uchazečského dotazníku, který musí být odevzdán MOV nejpozději 14. ledna. „Ale my ho chceme předložit k prvnímu čtení už do konce října, abychom měli dostatek času na překlad do angličtiny a francouzštiny,“ líčí Petera. V padesátistránkovému dokumentu rozpracuje odpovědi v osmi základních bodech, na jeho základě vybere MOV v červnu několik kandidátských měst.

Praha olympijská se při přípravách her řídí pravidly, které si při startu boje o olympiádu zadala. „Chceme hry komorní, úplně jiný koncept než bude v Pekingu s využitím stávajících sportovišť. Hry by měly být zelené, to znamená s důrazem na zasazení sportovišť do krajiny a s co nejkratšími vzdálenostmi mezi jednotlivými sportovišti,“ zdůraznil Petera.

Reklama

Související témata: