Hlavní obsah

Federer splnil plán, při výhře se ani nezpotil

Fenomenální Roger Federer splnil v prvním utkání baráže Davisova poháru s Českou republikou očekávání svého týmu i stovek švýcarských fanoušků v pražské Sazka Areně. V první dvouhře porazil ve čtyřsetové bitvě Radka Štěpánka a ziskem prvního bodu dopřál Švýcarsku klid. „Až na třetí set jsem hrál dobře,“ shrnula světová jednička své první tenisové vystoupení na českém území.

Článek

Na konci třetího setu už to vypadalo, že má Federer utkání zcela pod kontrolou a míří k jasnému vítězství. Vedl 5:4 a 30:15 při svém podání, když zaplněná hala vyhecovala Štěpánka ke vzdoru. Český hráč dokázal otočit vývoj ve svůj prospěch a vyhrál set v tie-breaku. „Ve třetím setu začal hrát velmi dobře a skvěle servíroval, navíc jej hnali dopředu diváci. Mohu být jen rád, že se mi podařilo utkání dokončit do zdárného konce,“ řekl Federer na adresu soupeře při pozápasové tiskové konferenci.

Celkem musel na výhru nad Štěpánkem vynaložit sedm mečbolů, šest mu jich dokázal český hráč vrátit. „Samozřejmě, že každý další odvrácený mečbol vás trochu vystraší. Ale pokud se nakonec zápas vyhraje, tak je úplně jedno, kolik těch mečbolů vlastně bylo,“ netrápil se tím hráč, jehož elegantní styl působil dojmem, že se při hře ani moc nezapotí.

Právě kvůli potu byl přitom povrch kurtu v Sazka Areně několikrát upravován. „To spíš Radek se docela potil, já s tím nemám problémy. Taraflex pak byl kluzký a hrozilo, že by mohl někdo uklouznout,“ vysvětlil Federer přítomnost úklidové čety během zápasu.

Nechtěl srovnávat a únava jej netrápí

Vítězství však nebral jako snadnou záležitost: „Byl to velmi důležitý zápas a až na třetí set jsem hrál dobře. Pro Radka bylo dost náročné se do utkání vracet,“ řekl Federer a bránil se srovnání daviscupového utkání s předchozími souboji se Štěpánkem. „Už je to docela dávno, co jsme spolu hráli. A když mě tehdy porazil, tak to bylo na antuce, takže těžko to nějak srovnávat,“ dodala světová jednička.

Takřka zaplněná Sazka Arena sice byla na straně soupeře, ale Federer byl s atmosférou spokojen. „Byla vynikající, dobrou práci odváděli také naši fanoušci. Mnohdy byli i více slyšet,“ pochválil červenobíle oblečenou menšinu v publiku. Oba hráči sice strávili na kurtu přes tři hodiny, ale z únavy Federer nemá obavy.

„Byl to samozřejmě náročný zápas. Od Cincinnati si vyjma zápasu s Djokovičem nepamatuji, že bych hrál déle než tři hodiny. Ale zase to není tak zdlouhavé jako třeba na grandslamu, jsme tady přece jen pár dní,“ řekl na závěr jeden z nejlepších sportovců planety.

Reklama