Hlavní obsah

Čeští tenisté vyhráli čtyřhru, vedou nad Švýcary 2:1

PRAHA

Ohromnou bitvu svedli čeští tenisté při sobotní čtyřhře v baráži Davisova poháru proti Švýcarsku. Český pár Radek Štěpánek, Tomáš Berdych sice prohrával už 0:2 na sety, jenže se po vyhraném tie-breaku ve třetí sadě dokázal ohromě zvednout a nakonec porazil dvojici Roger Federer, Yves Allegro 3:6, 5:7, 7:6 (9:7), 6:4, 6:4. Český tým tak před nedělními dvouhrami vede 2:1 a je blíže účasti ve Světové skupině.

Článek

Český nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nakonec nominoval do čtyřhry překvapivě oba singlisty Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha. Oba hráči spolu sice na okruhu ATP nastoupili pouze třikrát, ale zpočátku působili proti páru Federer, Allegro jistějším dojmem. Ke zvratu došlo v šesté hře úvodního setu, kdy Švýcaři získali brejk a odskočili na vedení 4:2. Při Allegrově podání poté rozdíl ještě zvýšili a první set nakonec získali poměrem 6:3.

Domácí tenisté si byli vědomi toho, že cesta k úspěchu povede snáze přes Allegra než světovou jedničku a snažili se hrát většinu míčů především při švýcarském podání na jeho stranu kurtu. Jenže to byl právě 29letý Allegro, jenž v důležité jedenácté hře druhého setu nasměroval Švýcary úspěšným prohozem k dalšímu brejku a dostal svůj tým do vedení 6:5. Při jeho podání vzápětí získali Švýcaři i druhý set.

Při Štěpánkově podání za stavu 4:4 pokazili Češi dva jednoduché údery a nádherný Federerův lob přímo na čáru dostal soupeře do vedení 40:15. Domácí ale dokázali srovnat, Štěpánkova dělová podání zaskočila oba švýcarské hráče, a český tým i nadále držel ve třetí sadě vedení.

Podával Federer, jenže Štěpánkův bekhend málem vyrval Allegrovi raketu z ruky, a vzápětí zahrál dva skvělé křížné voleje Berdych. Světová jednička však nehodlala pustit svůj servis lacino. Zahrála skvělé tři údery v řadě, návdavkem přidala dvě esa, a srovnala stav na 5:5. Svoje podání si v zápase udržel i Berdych a nenechal se zahanbit ani Allegro, takže set dospěl do tie-breaku.

Češi ztratili vedení 4:2 a za stavu 5:5 dokázal Federer vrátit takřka nechytatelné "prasátko" za síť a ještě prohodit Berdycha. Pak se ale dvakrát za sebou při podání blýskl Štěpánek a stav otočil. Švýcaři vzdorovali, ale za stavu 8:7 už na přesně umístěný forhend do rohu kurtu nestačil ani Federer.

V závěru rozhodla prohraná podání Allegra

Na začátku čtvrté sady se českým hráčům konečně podařilo prolomit Allegrovo podání a získanou výhodu potvrdil i vyhraným servisem Berdych. Za stavu 5:4 podával na vítězství ve čtvrtém setu Štěpánek mohutně povzbuzován zaplněnou Sazka Arenou. Fanoušky nezklamal, Češi vyhráli sadu 6:4.

Poprvé během daviscupového víkendu musel rozhodnout pátý set a oba páry si i s menšími potížemi držely svá podání. To se změnilo při podání Allegra za stavu 3:3, kdy měli Češi dva brejkboly a druhý z nich dokázali proměnit. Celý set vyhráli domácí borci znovu 6:4 a v nedělních dvouhrách jim stačí získat jediný bod.

Davisův pohár 2007 - baráž:
Česko - Švýcarsko 2:1
Radek Štěpánek - Roger Federer 3:6, 2:6, 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), Tomáš Berdych - Stanislas Wawrinka 7:6 (7:2), 6:4, 7:5; Berdych, Štěpánek - Federer, Allegro 3:6, 5:7, 7:6 (9:7), 6:4, 6:4.

Reklama