Hlavní obsah

Složení čtyřhry Švýcary zaskočilo, mohl za to i Damm

PRAHA

Dlouho Jaroslav Navrátil váhal, koho obsadit do klíčové čtyřhry daviscupové baráže proti Švýcarsku. Nakonec nehrající kapitán českého týmu vsadil na oba elitní singlisty Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, jeden z nejlepších deblistů světového okruhu Martin Damm zůstal při zápase jen na lavičce. Riskantní tah nakonec vyšel.

Článek

Navrátilovi svěřenci sice proti Federerovi a Allegrovi nezvládli úvodní dva sety, ale nakonec získali druhý bod pro české barvy.

V pátek večer se uskutečnila dvacetiminutová debata mezi Navrátilem a hráči. Deblový specialista Damm při té příležitosti vyjádřil názor, že by bylo lepší, kdyby Štěpánek i Berdych hráli spolu. „Toho si velmi cením,“ řekl na pozápasové tiskové konferenci Navrátil. „Ten nápad dát oba singlisty dohromady vznikl hned po pátečních zápasech. Kdysi spolu hráli na turnaji v Sydney a porazili i světový pár číslo jedna Knowles, Nestor,“ připomněl český kapitán dva roky starý úspěch.

Tehdy v Sydney na úvod překvapili, jenže hned zápas v dalším kole museli skrečovat. Kromě toho už Berdych a Štěpánek hráli společnou čtyřhru pouze na turnaji v Londýně ve stejném roce, kde opět vyhráli jen první zápas, a jejich poslední společná deblová zkušenost se uskutečnila v únoru loňského roku v Dubaji. Tehdy přešli pouze první kolo přes domácího Bahruzjana a Kuvajťana Gharíba, se Santorem a Zimonjičem neuhráli ani set.

Cesta vedla přes Allegra

Švýcary složení českého páru překvapilo. „Můj odhad byl, že nastoupí spíše Martin Damm s Radkem Štěpánkem,“ myslel si Yves Allegro. Jeho slavnější parťák Roger Federer to bral naopak v klidu „Není sice příliš obvyklé, že kapitán změní původně nahlášené hráče, ale nijak nás to nerozhodilo. Český tým má kvalitní hráče, takže nebylo důležité, kdo proti nám nastoupil,“ řekla světová jednička.

Federer vedl švýcarský pár k lehkému vítězství, když především jeho zásluhou vyhrál první dva sety a v tie-breaku třetího setu měl mečbol. Český pár se ale nesložil a získal sadu pro sebe. „Allegro předváděl dobrou hru a Federer hrál skvěle, přesto jsme všichni věřili až do konce, že vyhrajeme,“ tvrdil Navrátil. „Zlom nastal v koncovce třetího setu, kdy jsme čelili brejkům, a přesto jsme byli schopni to udržet,“ dodal Štěpánek.

Během dalších dvou setů se pak snažili hrát především na Allegra, protože světový hráč číslo jedna chyboval jen minimálně. „Federer je člověk z jiný planety, věděli jsme, že musíme do hry co nejvíce zapojit Allegra,“ odhalil Štěpánek taktiku v závěru zápasu. „Je pravda, že ve čtvrtém setu moje hra už trochu ztrácela na intenzitě, nejsem zvyklý hrát tak dlouhé zápasy,“ přiznal Yves Allegro svůj podíl na porážce Švýcarů.

Berdych: Moje nejlepší čtyřhra

Vzhledem k dřívější zkušenosti se Štěpánek nemusel s Berdychem dlouho sehrávat. „Ve čtyřhře je základ komunikace a pro nás to nebyla úplně první zkušenost, takže vše fungovalo výborně,“ hlásil zkušenější z českých hráčů. Vzhledem k bouřlivé kulise v Sazka Areně jen občas musel při taktických poradách přidat na hlase. „Když jsem chtěl Tomášovi něco říct, tak jsem musel křičet, mám vyřvaný hlasivky. Atmosféra byla neuvěřitelná, hrát před vyprodanou halou je skvělý zážitek,“ pochválil publikum.

Největším deblovým úspěchem Tomáše Berdycha bylo do dnešního dne letošní finále Světového poháru družstev a čtvrtfinále Australian Open 2005, dnešní zápas ale stavěl výše. „Nikdy jsem lepší debl neodehrál. Tohle je pro mě zážitek, za deblistu se moc nepovažuji,“ tvrdil skromně. „Dneska už můžeš,“ odpověděl mu pohotově Štěpánek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články