Hlavní obsah

Berdych Federera uznává, ale tolik štěstí mít nemusel

Jirka G. NovákSport.cz

Se získáním bodu proti Rogeru Federerovi se u Tomáše Berdycha v daviscupovém utkání proti Švýcarsku příliš nepočítalo, přesto byla jeho porážka ve třech setech vzhledem k vývoji utkání až příliš krutá. Český hráč světovou jedničku několikrát potrápil, jenže v důležitých chvílích se projevila Federerova zkušenost. Zopakovat senzační vítězství z olympiády v Aténách se mu ani tentokrát nepodařilo.

Článek

„V prvním setu rozhodovaly jeden nebo dva balony. Kdyby mi to tam jednou nebo dvakrát spadlo, mohli jsme být ještě na kurtu, a možná to mohlo dopadnout i jinak,“ tvrdil zklamaný Berdych na pozápasové tiskové konferenci. „Jak mám být asi spokojený po takovém výsledku... I když to utkání bylo docela hezké a měl jsem řadu šancí, Roger měl dnes zkrátka více štěstí. Bohužel to dopadlo jak to dopadlo,“ dodal.

Davisův pohár on-line na Sport.cz:
Baráž:Česko - Švýcarsko

Především v prvním setu měl přitom český tenista herně navrch, když soupeři sebral podání. A i když vedení ztratil, v závěrečném tie-breaku vedl o tři body. Federer ale předvedl pevné nervy a v těžkých okamžicích zahrál úspěšné údery. „Všechny ty míče, ktere dopadly v jeho prospěch, byly takové šťastné. Samozřejmě, že je to prostě nejlepší hráč, ale když má ještě takové štěstí...,“ stěžoval si Berdych.

Federer: Štěstí? Je to o tvrdé práci

„Štěstí k takovému zápasu už zkrátka patří, ale hlavně je to o tvrdé práci a tréninku. Pak se to člověku v takových důležitých okamžicích vrátí,“ kontroval Federer. „První dva sety byly velmi vyrovnané, hodně mi to připomínalo US Open s Djokovičem, kde jsme se také rvali o každý míček. Mým hlavním cílem bylo získat pro Švýcarsko druhý bod a to se podařilo, i když jsem si vědom, že jsem dnes nehrál svůj úplně nejlepší tenis,“ přiznal Švýcar.

To si myslel i Berdych, nicméně odmítal, že by to byl jediný důvod vyrovnaného zápasu. „To jsem poslouchal už na olympiádě: že to nebyl úplně on, že se mu nedařilo... Ale na druhou stranu - kdo proti němu hraje tak agresivní tenis, aby ho donutil dělat chyby? Tolik zápasů, kdy je pod tlakem, moc není,“ myslí si český hráč, kterého v zápase navíc trochu omezovala pohyblivost.

Radek to zvládne

Ve druhém setu se několikrát musel nechat u lavičky krátce masírovat od fyzioterapeuta. „Jde o nějaký problém vycházející ze zad, bolest mi vystřeluje do pravého stehna. Trochu to bylo znát, ale na to se nebudu vymlouvat,“ vysvětlil Berdych a přidal recept na Wawrinku v závěrečném zápase. „Věřím, že to Radek zvládne. Musí si dávat pozor na jeho podání a když bude dobře servírovat hlavně do jeho slabší forhendové strany, dopadne to dobře,“ neměl obavy z celkového výsledku.

Reklama