Hlavní obsah

Cyklistku Huříkovou čeká v časovce boj o olympiádu

PRAHA

Tereza Huříková pojede v zahajovací den mistrovství světa v silniční cyklistice ve Stuttgartu o olympiádu. Pokud skončí do desátého místa, vyjede pro Česko účastnické místo do Pekingu. Je to její velký cíl.

Foto: mtvs.cz/Jan Němec

Snem Terezy Huříkové je v zahajovací den MS na německých silnicích skončit do desátého místa.

Článek

„Ale snažím se na tu desítku dopředu moc nemyslet. Je to takové stresující a chci si udržet chladnou hlavu, protože před závody bývám dost nervózní,“ řekla Právu Huříková, pro niž je to druhé MS během několika dnů. Začátkem září skončila na horských kolech ve Skotsku čtvrtá v kategorii do 23 let. „Tam mi to nevyšlo podle představ a ve Stuttgartu bych si ráda spravila chuť,“ prozradila dvanáctá žena z časovky na loňském MS v Salcburku.

Ve Stuttgartu je už od pondělka, česká výprava bydlí v hotelu Stroghäu v Münchingenu asi deset kilometrů od okruhu. Včera v poledne si poprvé zatrénovala na trati. „Cílový kopec je dost výživný. Navíc se hodně ochladilo a ženou se černé mraky. Snad nebude pršet. Na horském kole mám bláto ráda, ale tam mám pod sebou široké gumy, které mě podrží. Na silnici může člověk na mokru lehce lehnout,“ prohlásila Huříková.

Ještě v sobotu jela bikerka týmu Česká spořitelna MTB třicetikilometrový závod ve Vimperku na horských kolech, který s přehledem vyhrála. „To byl takový poslední hezký trénink před odjezdem,“ prohlásila s úsměvem. „Letos jsem sezónu podřídila horským kolům, na silnici jsem jela jen časovku na mistráku republiky. Tak jsem zvědavá,“ prozradila.

Podle trenéra bude Huříkové trať sedět 

Na speciální silniční trénink neměla moc času, protože po bikovém MS jela ještě finále Světového poháru v Mariboru. „Byla jsem hodně unavená a během toho minulého týdne jsem se snažila dát trochu dohromady a přeorientovat se na časovkářské kolo,“ vysvětlila půvabná cyklistka.

Ženy čekají dva dvanáctikilometrové okruhy a podle předpovědi počasí má pršet. „Trať je technicky dost náročná. Je tam prudký a nebezpečný sjezd, v jedné pasáži se přejíždějí koleje. Za deště hrozí větší nebezpečí pádu,“ řekl trenér Huříkové Jiří Lutovský. „Na okruhu jsou dvě stoupání a Tereze by takhle náročná trasa měla sedět. Bude to hodně o síle,“ dodal.

Program MS
Středa: 9.00: časovka mužů do 23 let (38,1 km, Zitta, F. Klouček), 13.00: časovka žen (25,1 km, Huříková, Růžičková).
Čtvrtek: 12.30: časovka mužů (44,9 km, Raboň, Kozubek).
Sobota: 9.00: silniční závod žen (133,7 km, Huříková, Růžičková, Havlíková, Konečná, Machačová), 13.30: silniční závod do 23 let (171,9 km, bez české účasti).
Neděle: 10.30: silniční závod mužů (267,4 km, Kreuziger, Mareš, Benčík).

Reklama