Hlavní obsah

Slavný skokan na lyžích Nykänen se znovu spustil z můstku

HELSINKY

Bývalý slavný skokan na lyžích Matti Nykänen se po 15 letech znovu spustil z můstku. Čtyřnásobný olympijský vítěz skočil ve finském Kuopiu do vzdálenosti 30 metrů z můstku s kritickým bodem 65 metrů. Čtyřiačtyřicetiletý Fin vzápětí prohlásil, že se na jaře chce v rodném Taivalkoski zúčastnit veteránského mistrovství světa.

Foto: Olympic.org

Fin Matti Nykänen v dobách největší slávy

Článek

Během své aktivní kariéry skákal Nykänen na tomtéž můstku o 40 metrů dál. Pak však měl problémy s alkoholem, kvůli pobodání přítele strávil více než rok ve vězení a loni v březnu dostal další čtyřměsíční trest za to, že bil svou ženu Mervi Tapolaovou.

Po prvním skoku si stěžoval, že není v dobré kondici a bolí ho nohy. "Ještě jsem do toho nedal všechno. Ty pravé skoky přijdou za pár týdnů," řekl Nykänen finskému listu Savon Sanomat.

Chystá se prý zhubnout šest až sedm kilogramů a začít posilovat, ale žádné výkonnostní cíle si nedává. "Nejdůležitější je, abych se dostal na veteránské mistrovství světa a znovu se tam setkal se starými kamarády," vysvětlil.

Šampionát, který se uskuteční od 25. února do 2. března 2008, je určen pro skokany starší 30 let, kteří nestartují ve Světovém poháru.

Reklama