Hlavní obsah

Dostat sníh na Hrad, to bude těžký úkol organizátorů Pražské lyže

Jirka G. NovákSport.cz

Ať už bude v Praze 30. prosince tohoto roku jakékoliv počasí, Hradčanské náměstí bude pokryto sněhem. Takový je alespoň plán organizátorů Pražské lyže, mezinárodního lyžařského závodu zařazeného do elitního světového seriálu Tour de Ski. Dostat ale dva a půl tisíce kubíků sněhové pokrývky do prostoru nedaleko Pražského Hradu bude těsně před Silvestrem mimořádně náročný úkol.

Článek

Organizátoři momentálně zvažují ohledně sněhu dvě varianty: buď se přiveze sníh ze Šumavy, kde se už nyní připravuje, nebo by se při teplém počasí musel vyrobit z tekutého dusíku. "V zásadě jsou oba tyto typy sněhu pro lyžaře docela dobré, protože drží pohromadě i když je teplé počasí. Sníh se neboří a je kompaktní, pro závodníka to zase až tak zásadní rozdíl nebude," osvětlila typy sněhu Kateřina Neumannová, prezidentka organizačního výboru Pražské lyže.

Sníh se bude překládat na Strahově

Rozdíl je však v ceně a také odolnosti. Výroba umělého sněhu z tekutého dusíku je sice možná i při teplotách vysoko nad nulou, ale vyjde zhruba čtyřikrát dráž než sníh ze Šumavy, kde tvoří největší náklady doprava. "Asi šedesát velkoobjemových kamionů poveze sníh z obce Horní Vltavice do Prahy, na Strahově se bude překládat do menších aut, a odtud teprve poputuje na Hradčanské náměstí," vysvětlil složitou operaci viceprezident organizačního výboru Luděk Sáska.

Plánek závodu E.ON Pražská lyže 2007foto: www.prazskalyze.cz

Celá akce navíc bude muset vzhledem k exkluzivní lokalitě proběhnout v denních hodinách, protože na Hradčanském náměstí platí od 21 hodin večer do 8 hodin ráno zákaz jakéhokoliv navážení čehokoli. Sníh by se musel každopádně navážet už 27. prosince, o dva dny později už musí být totiž připraven na trati dlouhé 450 metrů. Pomáhat se vším okolo by mělo kolem stovky dobrovolníků.

Fólie a izolace pod sněhem

S přípravou lyžařského závodu na netradičním místě organizátorům pomohla i návštěva německého Düsseldorfu, kde se podobný městský závod na lyžích koná už pět let. "Dozvěděli jsme se řadu zajímavých věcí. Například o použití fólie pod sněhem na trati. Ta může zabránit tomu, aby tající voda podtékala pod sněhem na trati a porušovala ho. Pod sníh se dává také izolační vrstva, aby se co nejdéle udržela kompaktnost sněhu," prozradil Sáska.

Ještě složitější než dovézt sníh na Hradčanské náměstí ale bude dostat bílou pokrývku odtud. "Existuje minutový plán celé akce, sníh musí být odvezen do druhého dne do 12 hodin," upozorňuje Sáska. "Na místě může dle dohody zůstat asi 200 až 300 kubíků sněhu. Část sněhu se převeze do snowparku na Letné, část bude odvezena na Petřín, kde si budete moci zalyžovat,“ usmál se Sáska.

Exkluzivní lokalita blízko Pražského Hradu přináší řadu úskalí. Veškerá organizace a příprava je v současné době jen na papíře, vše lze totiž v daných prostorách fyzicky připravovat až tři dny před závodem. Navíc organizátoři potřebovali nadměrné množství potřebných povolení, mimojiné například z Ministerstva zahraničních věcí, arcibiskupství, památkářů, a především i od všech rezidentů z Hradčanského náměstí. „Nikde jsme se ale nesetkali s negativním stanoviskem,“ pochvalovala si Kateřina Neumannová.

Reklama