Hlavní obsah

Zlatá tretra začne dříve, účast slíbily Špotáková a Vlašičová

PRAHA

Už dvanáctého června roku 2008 začne další ročník prestižního atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Nezvykle brzký termín vybrali organizátoři kvůli americké olympijské kvalifikaci a také konajícímu se mistrovství Evropy ve fotbale. Při kolizi se zápasy české reprezentace se možná termín 47. Zlaté tretry dokonce ještě posune.

Článek

"Snad nám nový termín přinese štěstí. Vždyť dvanáctého června už Zlatá tretra začínala i v roce 2003, kdy se poprvé stala mítinkem kategorie IAAF Super Grand Prix," přál si na úterní tiskové konferenci v Praze sportovní ředitel Zlaté tretry Alfons Juck. Právě on je zodpovědný za startovní listinu závodu a slibuje velká jména.

Mezi ta nejatraktivnější patří bezesporu mistryně světa ve skoku do výšky Blanka Vlašičová. Populární chorvatská atletka promluvila i na tiskové konferenci, i když jen prostřednictvím telefonního hovoru krátce po svém tréninku doma v Chorvatsku. "Když se mi vyhnou zranění a budu ve formě, mohu předvést i světový rekord," řekla mimojiné Vlašičová, která bude startovat na Zlaté tretře už popáté.

Za světový rekord budou samozřejmě v Ostravě vypsané vysoké prémie, nicméně další hvězda mítinku Barbora Špotáková tak vysoko zatím nemyslí. "Zatím se zlepšuji tak zhruba o pět centimetrů, takže myslím spíše na české rekordy," tvrdila skromně při osobní účasti na tiskové konferenci. "Většinou hážu nejlépe až ke konci sezóny, snad se tentokrát forma dostaví dříve," dodala vzhledem ke Zlaté tretře oštěpařská mistryně světa.

Souboj Gay vs. Powell v Ostravě?

O start Špotákové měli zájem i organizátoři mítinku v Moskvě, nakonec vyhrála Ostrava. Také o další velká jména ale budou muset lidé stojící za Zlatou tretrou ještě bojovat. Týká se to především možného sprinterského souboje Tyson Gay versus Asafa Powell.

"Pokusíme se o to. Ovšem Gay uvažuje o tom, že před americkou olympijskou kvalifikací do Evropy vůbec nepřijede," prozradil Juck, který s manažerem Gaye nedávno jednal v Monaku. U Powella vypadá situace optimističtěji. Každopádně organizátoři tvrdí, že z finančního hlediska by účast obou superhvězd nebyla problém.

Reklama