Hlavní obsah

Házenkáři chtějí Vánoční turnaj vyhrát

PRAHA

S blížícím se mistrovstvím Evropy v Norsku vrcholí i přípravy českých házenkářů. V lednu se Češi utkají s Chorvatskem, Polskem a Slovinskem. Ještě předtím je ale čeká Vánoční turnaj na Slovensku (20. - 22. prosince), kde chtějí svěřenci Pavla Pauzy před šampionátem vyladit formu i otestovat hráče z extraligy. „Chtěli bychom turnaj vyhrát,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci v Praze trenér Pavel Pauza.

Článek

Reprezentace se sejde 18. prosince v Zubří, absolvuje dva tréninky a pak se přesune do Levice. Házenkáři už mají za sebou část přípravy, v níž se koncem října představili v Německu na Superpoháru. Přestože skončili pátí ze šesti účastníků, trenér Pauza byl s herním stylem spokojený. „Předvedená hra byla potěšitelná,“ říkal Pauza po turnaji, na němž postrádal opory Davida Juříčka a Filipa Jíchu.

Druhý nejlepší střelec posledního světového šampionátu Jícha by už měl být k dispozici. Spojka bundesligového Kielu se v současnosti léčí po operaci menisku a v Norsku by měla být opět jednou z opor národního celku. Juříček se rozhodl pro roční reprezentační přestávku a na jeho místo pivota se po pětileté pauze vrací Martin Šetlík.

Osmatřicetiletý hráč Plzně reprezentoval ještě Československo v roce 1988 a v národním celku naposledy nastoupil na mistrovství Evropy 2002 ve Švédsku. Celkem v reprezentaci Šetlík odehrál 235 utkání. „Chci si i na sobě ověřit, jak zvládnu sérii utkání za sebou. To je pro mě nejdůležitější aspekt Vánočního turnaje,“ řekl novinářům zkušený házenkář.

Extraligoví hráči mohou sbírat zkušenosti

Turnaj na Slovensku a zápasy s domácími Slováky, Poláky a Maďary prověří mladý výběr. „Je to tradiční turnaj, který dá prostor hráčům z extraligy nabrat reprezentační zkušenosti. Pro mě pak, aby předvedli své výkony," řekl trenér.

Poté čeká kostru národního týmu v první polovině ledna fyzická příprava v Nymburku, ostatní se zúčastní turnaje ve Francii. „Rozdělíme se na dvě mužstva a značná část hráčů z Vánočního turnaje bude v jednom z obou týmů. Představu o rozdělení už mám, u některých se rozhodnu po turnaji,“ uvedl Pauza. Reprezentace následně sehraje dvě přípravná utkání na Islandu a poté již zamíří do Norska.

Nominace na Vánoční turnaj (20. - 22. prosince)
Brankáři: Tomáš Petržala (Dukla Praha), Jakub Krupa (HC Gumárny Zubří)
Levá křídla: Tomáš Heinz (HCB OKD Karviná), Jiří Motl (HK Město Lovosice)
Pravá křídla: Petr Rams (Dukla Praha), Tomáš Číp (HC Gumárny Zubří)
Spojky: Robert Plšek (HCB OKD Karviná), Lukáš Buchta (Istres-Francie), Marek Tůma (Dukla Praha), Martin Hrstka (HC Gumárny Zubří), Jan Stehlík (Dukla Praha), Ondřej Šulc (HCB OKD Karviná), Jakub Kulišťák (HC Gumárny Zubří)
Pivoti: Tomáš Říha (HC Gumárny Zubří), Martin Prachař (Coruňa-Španělsko), Martin Šetlík (TJ Lokomotiva Plzeň).

Reklama