Hlavní obsah

Rusové vyhráli před českými lyžaři exhibici v Karlových Varech

Ruští lyžaři vyhráli první ročník vánoční exhibice Carlsbad Ski Sprint v centru Karlových Varů ve sprintu volnou technikou. Druzí skončili před zraky zhruba 8000 diváků čeští reprezentanti a třetí Němci. O vítězi rozhodla až dodatková jízda, protože po 16 sprintech nasbírali ruští i čeští lyžaři shodně 36 bodů. Němečtí sprinteři zaostali o 12 bodů.

Článek

V dodatkové jízdě se utkali nejúspěšnější závodníci celého večera. Ve čtyřech rozjížďkách neporažený ruský sprinter Anton Gafarov a Aleš Razým, jenž vyhrál tři závody. Gafarov se hned od startu ujal vedení a Razýmovi nedal šanci. Závěrečná jízda byla charakteristická pro celý závod, ve kterém Rusové průběžně stále vedli. Českému týmu se podařilo vynutit dodatkovou jízdu až v posledním sprintu po pádu ruského lyžaře. "Nečekal jsem, že budu nasazen do rozhodující jízdy. Gafarov tu ale byl dnes jedničkou," řekl spolupracovníkovi ČTK Razým.

Smolařem závodu byl před zhruba 5000 diváků český lyžař Milan Šperl. Ve dvou jízdách předvedl bojovný výkon, ale také se dvakrát dostal do kolize, což ho připravilo o lepší umístění.

V exhibici se utkaly čtyřčlenné týmy každý s každým. Vítěz každé rozjížďky bral tři body, druhý v pořadí dva a třetí jeden bod. Rusové nasadili čtveřici Gafarov, Alexej Petuchov, Igor Ušajev a Ivan Gulajev. Za Českou republiku nastoupili Razým, Martin Koukal, Dušan Kožíšek a Šperl, zatímco Lukáš Bauer se v předvečer závodu rozhodl nenastoupit vzhledem k blížícímu se Tour de Ski. Němci závodili v sestavě Johann Stöhr, Lars Hänel, Oliver Wünsch a Robert Metze.

"Hodně jsme si to užili, já měl ale smůlu na vylosování a v závěru jsem si skoro neodpočinul. Už jsem neměl sílu," řekl Koukal. "Závody tohoto typu jsou dnes moderní, v Německu se jezdí už od září. Závodníkům se líbí, že je může povzbuzovat velký počet lidí," doplnil Šperl.

Lyžaři závodili na 350 metrů dlouhé trati, kterou pokryl umělý sníh vyrobený v Abertamech a na Božím Daru, sprinteři ji jeli dvakrát. Zajímavým bodem byla klopená zatáčka na obrátce. Pořadatelé se ve smlouvě s městem zavázali, že do čtvrteční šesté hodiny ranní sníh z pěší zóny zmizí; před jedním ze supermarketů poslouží navezený kopec několik dnů dětem k sáňkování.

Reklama