Hlavní obsah

Šampionát rychlobruslařů? Závody jako za první republiky

Trenér Petr Novák natáhl šňůru a namaloval pětadvacetimetrový poloměr do ledu, aby vytvořil pravidelnou zatáčku. Hlavně rodiče závodníků a trenéři okamžitě popadli hrabla a košťata a začali zametat. Mantinely čtyřsetmetrového ledového oválu tvořila pouze pár centimetrů vysoká hromádka shrabaného sněhu. Opodál parta kluků hrála hokej, rodiče s dětmi v okolí bruslili a klouzali se. Vítejte na mistrovství České republiky v rychlobruslení.

Článek

Pilská vodní nádrž u Žďáru nad Sázavou, rybník zvaný Pilák. Naštěstí tuhá zima v posledních týdnech umožnila, aby se po několika letech na něm opět mohlo konat domácí rychlobruslařské klání všech kategorií. Nebýt jediného nafouklého sponzorského stanu a několika reklam na kombinézách reprezentantů, dýchla by na přítomných asi 300 diváků atmosféra bruslení dam a gentlemanů za první republiky. "Já jsem ale moc ráda, že se tady mohu svézt," usmívala se mistryně světa Martina Sáblíková.

Kolorit soupeření všehovšudy třiceti závodníků v obou kategoriích dohromady dotvářela tuhá zima na Vysočině, teploty hluboko pod bodem mrazu, silný a studený vítr, mlha až u ledu. "Ohřívám se v autě, jiná možnost není," prozradila rychlobruslařka.

Ovál rozdělovaly uprostřed na dvě dráhy hokejové puky, rozpůlené tenisové míčky či uřezané gumové konce takzvaných "zvonů" na čištění sifonů a odpadů. Cíl? Klikatá ručně nastříkaná červená čára. A časomíra? V cíli mává při průjezdu závodníků pomocník, o kousek dál další "rozhodčí" na jeho povel mačká stopky.

"Nemáme žádnou jinou dráhu," krčila rameny Sáblíková. Naděje existuje, hala se připravuje ve Velkém Oseku, hotova by měla být do konce roku 2009. Do té doby musí Sáblíková doma vzít zavděk rybníkem.

Led pod Sáblíkovou praskl

Doma je však velkou atrakcí; jakmile se jala obouvat brusle, shluklo se kolem ní kolečko fanoušků. Najednou se ozve hlasitý a známý zvuk, led pod tíhou lidí sdružených na jednom místě prasknul. Někteří začali utíkat. "Trochu jsem se lekla, trochu jsem se hodně lekla," přiznala Sáblíková s úsměvem.

Její časy byly s jejími nejlepšími osobními výkony nesrovnatelné. Není se co divit, led není hladký ani náhodou, vítr na něj nafoukává sníh, občas se do dráhy dostane plastový kelímek od svařeného vína či grogu, kterými se diváci zahřívají. "Kdysi jsem najela i do klacku a dokonce do kamenů," vzpomínala Sáblíková na své začátky na zamrzlých řekách.

I v sobotu se jí prý občas brusle dostaly do rýhy a jely jinam, než chtěla. "Proto se ty časy nedají srovnávat," uvedla. "Ale zase máme zatáčky přesně v takovém poloměru, jaké potřebujeme. A dva dny jsme tady tvrdě trénovali," nedá přesto Sáblíková dopustit na "domácí" trénink.

Nizozemské hvězdy si prý video z podobných závodů v České republice na rybníku pouštějí doma pro zábavu. "Musejí si říkat, že jsem blázen, ale oni to už vědí," smála se rychlobruslařka. I proto však je Sáblíková dvojnásobnou světovou rekordmankou, mistryní světa a jednou z nejlepších českých sportovkyň uplynulé sezóny.

Výsledky MČR v rychlobruslení:
Muži a junioři A:
500 m: 1. Sáblík, 2. Haselberger, 3. Cienciala (všichni Novis Team Žďár nad Sázavou),
1500 m: 1. Kulma, 2. Sáblík, 3. Haselberger,
3000 m: 1. Sáblík, 2. Haselberger, 3. Kulma,
trojboj: 1. Sáblík, 2. Haselberger, 3. Kulma.
Ženy a juniorky A:
500 m: 1. Sáblíková, 2. Jirků (obě Novis Team) a Novotná (Benátky nad Jizerou),
1500 m: 1. Sáblíková, 2. Jirků, 3. Novotná,
3000 m: 1. Sáblíková, 2. Jirků, 3. Novotná,
trojboj: 1. Sáblíková, 2. Jirků, 3. Novotná.

Reklama