Hlavní obsah

Cyklistovi Sosenkovi našli doping

Cyklista profesionálního kontinentálního týmu PSK Whirlpool-Author Ondřej Sosenka měl při mistrovství republiky v časovce jednotlivců v Třeboni 26. června pozitivní test na zakázanou látku metamfetamin a jeho metabolity.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

Právu to potvrdil šéf týmu Vladimír Vávra, který informaci včera obdržel od zástupců Českého svazu cyklistiky. Těm to dopisem oznámil vedoucí exekutivy pro kontrolu dopingu Jan Chlumský.

„Tým se od jeho prohřešku distancuje a s okamžitou platností mu do analýzy B vzorku pozastavil smlouvu,“ citoval Vávra z prohlášení stáje. „Pokud bude pozitivní i druhá zkouška, končí ze dne na den v našem týmu. Všichni naši závodníci mají ve smlouvách v souladu s regulemi Mezinárodní cyklistické unie klauzuli o sankcích v případě použití zakázaných látek, takže nic jiného než vyhazov následovat nemůže.

Sosenkova stáj proti dopingu tvrdě bojuje 

Mrzí nás, že se takto provinil zrovna náš cyklista, protože stáj PSK Whirlpool-Author proti dopingu tvrdě bojuje a na všech závodech se snaží prezentovat v nejlepším světle jen díky tvrdé dřině v tréninku. Sosenka však vážně porušil pravidla a nejvíc uškodil jen sám sobě, protože to pro něj zřejmě znamená konec kariéry,“ dodal Vávra.

Dvaatřicetiletý Sosenka nastoupil do stáje PSK Whirlpool-Author před letošní sezónou, ale výsledkově zdaleka nedokázal navázat na své nejlepší závodnické roky. V kariéře dvakrát vyhrál závod Kolem Polska, jednou Závod míru, je rovněž světovým rekordmanem v hodinovce. Na mistrovství republiky v časovce, kde mu při dopingové kontrole našli ve vzorku moči zakázanou látku, byl šestý. Na vítězného Raboně ztratil 2:18 min.

Přehled nejznámějších dopingových případů v české cyklistice za posledních 15 let:
Srpen 1994 - Kvůli užití nandrolonu byl dvouletým zákazem činnosti potrestán silniční cyklista Miloslav Kejval.
Leden 1999 - Dvouletý zákaz startu dostal jezdec na horských kolech Martin Kaňkovský, v jehož moči byla zjištěna zvýšená hladinu hormonu testosteronu.
Prosinec 1999 - Dopingová kontrola při domácím šampionátu dráhařů zjistila nedovolenou hodnotu efedrinu u Ondřeje Sosenky. Byl potrestán odebráním titulu mistra republiky a zastavením závodní činnosti na tři měsíce.
Září 2000 - Silniční cyklista Jan Hruška měl při etapovém závodu Kolem Španělska pozitivní dopingový test na nandrolon. Dostal trest na šest měsíců, později mu byl zmírněn.
Prosinec 2001 - Cyklokrosař Ondřej Lukeš měl pozitivní dopingový nález na efedrin, obdržel tříměsíční zastavení činnosti.
Květen 2002 - Na mistrovství republiky v cyklokrosu neprošel dopingovou zkouškou Radomír Šimůnek mladší kvůli zvýšené hladině salbutamolu. Byl potrestán dvouměsíčním zákazem činnosti.
Říjen 2004 - Za užití nedovoleného prostředku norandrosteronu byl dvouletým zákazem činnosti potrestán silničář František Trkal.
Listopad 2005 - Cyklokrosař Martin Zlámalík byl pozitivně testován na efedrin. Původně půlroční distanc mu byl později zvýšen na dva roky.
Srpen 2008 - Cyklista Ondřej Sosenka měl na mistrovství republiky v časovce pozitivní test na zakázanou látku metamfetamin. Jeho stáj PSK Whirlpool-Author mu do analýzy B vzorku okamžitě pozastavila smlouvu.
Zdroj: ČTK

Reklama