Hlavní obsah

Štybar vyhrál poprvé cyklokrosovou Superprestige

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar vyhrál poprvé v kariéře závod seriálu Superprestige. V belgickém Diegemu v neděli úřadující vicemistr světa triumfoval před domácími jezdci Klaasem Vantornoutem a Svenem Nijsem, kteří vévodí průběžnému pořadí.

Článek

Třiadvacetiletý rodák z Plané vybojoval první vítězství v sezoně s náskokem osmi sekund. "Vypadá to, že se mi forma vrátila. Tenhle úspěch mi dodá sebedůvěru," pochvaloval si v rozhovoru s ČTK. Vzestup naznačil už v pátečním závodu Světového poháru v Hofstade, kde dojel pátý.

Štybarovi se povedlo soupeřům ujet a získal půlminutový náskok. "Mojí výhodou bylo, že když jsem nastoupil, nikdo za mnou nejel. Ale kdyby na tom byly nohy špatně, tak by se to nepovedlo," uvedl Štybar. Po defektu v polovině závodu se jeho vedení ztenčilo na deset sekund, ale soupeři ho dostihnout nedokázali.

"Čekal jsem, že mě dojedou, ale nikdo se ke mně nepřibližoval. Nevěděl jsem, jaký mám náskok. Byla tma, odhadoval jsem to jen z reakcí diváků," řekl v cíli člen stáje Fidea, který žije v Belgii.

V závodě za umělého osvětlení si dlouho vedl výborně také Radomír Šimůnek, ale defekt jeho šance zhatil.

Belgickou hegemonii v první desítce narušili vedle Štybara jen čtvrtý Nizozemec Thijs Al, který zvítězil v pátek v Hofstade, a Martin Bína na desátém místě.

Výsledky:
1. Štybar (ČR) 1:00:44, 2. Vantornout, 3. Nijs (oba Belg.), 4. Al (Niz.) všichni -8, 5. Wellens -39, 6. S. Vanthourenhout -45, 7. Pauwels -50, 8. De Knegt -55, 9. Vervecken (všichni Belg.) -58, 10. Bína -1:05, ...20. Zlámalík (ČR) -2:36.
Průběžné pořadí po šesti závodech: 1. Nijs 84 b., 2. Vantornout 82, 3. Wellens 73, 4. Pauwels 63, 5. Al 48, 6. Vervecken 43, 7. Štybar a Peeters (Belg.) oba 34, ...15. Dlask 21, 19. Šimůnek 7, 21. Zlámalík a Bína (všichni ČR) oba 6.
Muži do 23 let: 1. Walsleben (Něm.), 2. Jouffroy (Fr.), 3. Huenders (Niz.), ...6. L. Klouček (ČR).

Reklama